tisdag 29 november 2022

DECEMBER




 På våra breddgrader, anser nog många, är november årets jobbigaste månad, grå och mörk. December är visserligen mörkare men då har vi annat att tänka på och ljuset känns inte så avlägset.
I december väntar Lucia och goda lussebullar och sedan julmarknader och julkonserter i långa rader ända fram till jul.
I de flesta hem kom nog ljusstakarna till fönstren fram redan till 1:a advent. Hur det blir med all extra julbelysning på gator och torg i dessa dyra eltider är oklart. Sannolikt blir det som det alltid har varit men att en del belysning släcks om nätterna.
Det är dags att sätta upp utegranen med belysning på tomten eller balkongen och samtidigt ladda med mat åt småfåglarna.


Hemmavid kommer juldekorationer fram ur kartongerna på vinden. Här uppe i vårt kalla land kan vi konsten att dekorera våra hem till jul så att den rätta julstämningen infinner sig.
I många hem börjar julmaten att förberedas efter Lucia medan glöggrytan hålls varm på spisen om kvällarna. I icke vegetariska familjer handlar det om den traditionella julmaten, alltifrån skinkan, prinskorvarna, köttbullarna, syltorna, julkorven, laxen, den inlagda sillen och äggen, ostarna, lutfisken och så småningom risgrynsgröten med mandeln. Vegetarianerna är skickliga på att imitera den traditionella julmaten och sannolikt är den nyttigare.

Och dagen är sju timmar lång i Skåne, sex timmar i Svealand och bara några enstaka timmar i Lappland. Solen går upp klockan halv nio i Skåne, en kvart före nio i Svealand och inte alls i översta Lappland. Solen går ner klockan halv fyra i Skåne, och en kvart före tre i Svealand.

Varje månad kan vi konstatera att månaderna har fel namn. December betyder den tionde fast det faktiskt är den tolfte. Månadsnamnen har varit fel i två tusen år men ingen har brytt sig om att rätta till felet. Mången lever lycklig likafullt.



December, Christ månad.
Solen löper i Stenbocken och är där från 13 December till 10 Januar.

Christ Månad säger:
Nu vill jag lefva i Ljuvlighet,
Och slagta till jul en Oxe fet,
Och vill jag nu mig varma hålla,
Förhoppandes att öfverleva Vintern kalla.

I Christ Månad skall din Drick icke vara för kall, Läkedom må du taga, hållt ditt Bröst och Kropp varm. Du skall icke låta dig åderslå, förty det är skadeligt. Goda Örter må man bruka att styrka Hjertat med. I Getabocken är godt att föra sig i nya Kläder, att afvänja Barn, att så och plantera.


TANKAR OM CENSUR
Frank Wedekind
Censur är ett system som visar tingens värde genom att förbjuda dem.

Alan Ayckbourn
Censur är något bra. Tack vare den får varje bok minst en uppmärksam läsare.

Johann Nestroy
Censur & öppenhet: Censuren är den yngsta av två tarvliga systrar, den äldre heter inkvisition.

John Trevelyan
En censor är en människa som får betalt för sina smutsiga tankar.

George Bernhard Shaw
Lönnmord är den extrema formen av censur.

Hans Horst Skupy
Självcensur är en form av självbevarelsedrift.


UKRAINA INFÖR JULEN
Rysslands missilbeskjutning av civila mål runt om i Ukraina har på många håll slagit ut el- och vattenförsörjningen. Ukraina reparerar med alla resurser de  besitter och ryssarna fortsätter beskjutningen. "De slutar inte förrän deras missilförråd är tömda," säger Ukrainas president Zelenskyj.
EU kritiserar i skarpast möjliga ordalag Rysslands beskjutning av civila mål. EU-parlamentets talesman Ursula von der Leyen säger att detta är barbariskt och utgör ännu ett stort krigsbrott. Ryssland har åter visat världen vad landet står för: terror och brutalitet. De ansvariga måste till varje pris ställas till svars.
Sedan i krigsutbrottet i februari beräknas närmare 7 000 civila ukrainare, och av dessa närmare 1 000 barn, ha fått sätta livet till.
Trots det bekymmersamma läget kommer en julgran (utan belysning) att sättas upp till jul framför Sofiakatedralen i centrala Kiev.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2023 TILLÖNSKAS ALLA VÅRA LÄSARE OCH ÖVRIGA GYNNARE!

Underlag: De äldste i Sherwoodskogen samt Cirka Nitti i Nikkaluokta





















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar