onsdag 30 november 2022

ÄR EU ETT DEMOKRATISKT PROBLEM?


 ÄR EU ETT DEMOKRATISKT PROBLEM -- INSÄNDARE

Var och varannan lag som styr oss svenska medborgare har faktiskt sitt ursprung i Bryssel, oavsett vad svenska politiker tycker om saken.
Vi har själva åtagit oss, sedan Sveriges inträde i EU 1995, att följa EU:s beslut. Inget samarbete hade kunnat överleva om dess medlemmar inte respekterar de tagna besluten. Vad händer då om vi inte respekterar dessa? Jo, då tvingas vi betala enorma bötessummor. Till exempel vill EU-kommissionen ha 5 000 euro om dagen för varje dag som vi inte har infört deras vapendirektiv.
Det EU säger gäller även om något annat uttryckligen står i svensk lag eller grundlag. Det innebär kort sagt att riksdagsledamöter inte är de som ytterst bestämmer över lagarna i detta land, och då bestämmer inte heller medborgarna som valt dessa ledamöter.
Det är svårsmält, men ack så sant, att svenska valresultat betyder mindre än Brysselbyråkraternas vilja. Vem är det då som säger att EU-lagarna har denna makt att trumfa över det vi svenska medborgare har röstat fram? Jo. EU självt. Den europeiska rättens företräde är en följd av EU-domstolens beslut 1964 i målet Costa mot ENEL där domstolen slog fast att gemenskapsrätten har företräde framför nationell rätt. Det är alltså institutionen själv som tagit sig denna rätt.

Med beslut som måste följas av risk för böter och där besluten kan fattas över huvudet på enskilda medlemsstater börjar detta samarbete mer och mer se ut som en politisk union - inte 27 självständiga stater. Vilka är det då som bestämmer i Bryssel och har denna makt att göra våra svenska politiker maktlösa.
EU-lagar fattas efter en process med tre organ: ministerrådet, parlamentet och kommissionen som parlamentet tillsätter. Av dessa tre är det bara parlamentet som vi medborgare får rösta på, och även där är Sveriges röst näst intill betydelselös.
Fördelningen mellan länderna i parlamentet är långt ifrån proportionell i förhållande till invånarantalet. Om EU vore ett land hade den demokratiska representationen varit långt sämre än USA:s. Där väljer medborgarna representanter i alla organ som är med i lagstiftningsprocessen.
Med andra ord gäller beslut som fattats av institutioner med demokratiskt stöd framför svensk lag. Lägg till detta att vi genom EU öser pengar till Polen och Ungern, skumma stater med många egna problem.

Bara för att britternas EU-kritik har kommit från clowner och utspelats som en cirkus behöver inte  svenska politiker och tyckare ignorera ett faktum som skaver det svenska statsskicket - att EU blivit ett demokratiskt problem.

Avsändare: Palle Rundqvist, juriststudent, Lund





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar