måndag 7 november 2022

KINESISKA POLISSTATIONER UTOMLANDS


XI JINPINGS FÄNGELSER KÄNNER INGA NATIONELLA MURAR

Servicecenter, säger myndigheterna i Peking, men kontoren kan lika gärna beskrivas som inofficiella kinesiska polisstationer i utlandet. Medborgare får emellanåt hjälp med att förnya körkort, men enligt en färsk rapport från människorättsorganisationen Safeguard Defenders handlar verksamheten framför allt om övervakning och hot.
Ett 50-tal expeditioner har lokaliserats i över 30 länder, bland annat  i Nederländerna, Spanien och även i Sverige.
Exilkineser som anklagas för vanliga brott men också påstådd korruption i hemlandet ska övertalas
att återvända och "ta sitt straff". Och ofta gäller den så kallade kriminaliteten kritik mot den kommunistiska diktaturen.


Att regimen betraktar alla med kinesiskt påbrå som sin egendom har vi vetat åtminstone sedan Gui Minhai kidnappades i Thailand 2015. Den svenske bokförläggaren fördes till Kina, där han fortfarande hålls kvar. Han dömdes till långa straff i två rättegångar för påhittade förseelser, men grundfelet var att han gett ut litteratur som misshagade kommunistpartiet.
De illegala polisstationerna utomlands är en del av ett mönster. I takt med att president Xi Jinping koncentrerat all makt till sig själv, och byggt upp en veritabel övervakningsstat, har också Kinas företrädare ökat pressen på "sina" medborgare i andra länder. I den antikorruptionskampanj Xi Jinping bedrivit i ett decennium har hundratusentals partimedlemmar rensats ut, och händelsevis alla tänkbara politiska rivaler. Detta fälttåg känner inga gränser. Korruption är en praktisk åtalspunkt i ett rättssystem som nästan till 100% kontrolleras av partiet.
Grövre övertalningsmetoder är inte ovanliga. Man använder regelmässigt familjemedlemmar och släktingar som är kvar i Kina för att utöva påtryckningar för att få utlandskineser "att åka hem".


Interpols chef Meng Hongwei hamnade i onåd  och försvann under ett besök i Kina 2018. Strax därefter misslyckades kinesiska agenter att kidnappa hans fru i Frankrike och att föra henne ut ur landet. Meng dömdes senare till över 13 års fängelse.
Den amerikanske FBI-chefen Christopher Wray har varnat för Kinas vana att "jaga, fånga och repatriera tidigare medborgare som ses som ett politiskt eller finansiellt hot".
Diktaturen Kina har både ekonomiska resurser och andra redskap för att sprida sitt inflytande över världen. Dit hör kommunistpartiets propagandanätverk. Men där finns också utpressning och våld.

Bakgrund: Kina-krönika av Gunnar Jonsson, ledarskribent DN.






































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar