söndag 6 november 2022

SKA REPUBLIKANERNA RÄDDA PUTIN?


KOMMER REPUBLIKANERNA GE PUTIN EN SEGER I  UKRAINA I PRESENT?

Kriget i Ukraina fortsätter att gå dåligt för Vladimir Putin. Han saknar både materiel och logistik och de nya tvångsrekryterna är så illa förberedda att många dör redan innan de kommit ut i strid. På den ukrainska sidan är däremot både moralen och den strategiska förmågan hög. Man fortsätter också att få gediget stöd från väst.
Just i det sista finns dock en möjlig öppning för Ryssland. Om republikanerna som allt tyder på vinner kongressvalet på tisdag kan nämligen USA:s stöd till Kiev minska betydligt. I en intervju för ett par veckor sedan sade Kevin McCarthy, republikanernas kandidat till talman i representanthuset, att USA mitt  i en egen lågkonjunktur inte kan fortsätta ösa ut pengar till Ukraina. Budskapet ligger i linje med Trump-falangen av partiet och han fick genast stöd av ytterkantsröster både inom politiken och bland högerkommentatorer på Fox.
Partiet är dock kluvet på mitten, mellan traditionella försvarshökar och den nya radikala Maga-högern.(Make America Great Again). Republikanske senatsledaren Mitch McConnell står exempelvis entydigt bakom Zelenskyj men tycks senare i samtal med partiets traditionalister ha backat och nyanserat sitt uttalande. Samtidigt är linjen på den andra sidan tydlig. Donald Trump som nu nästan har bekräftat att han ställer upp i nästa presidentval, har hyllat Putins genialitet för invasionen. Hans rådgivare Steve Bannon har hela tiden sagt att USA inte borde stötta Ukraina alls och både Foxstjärnan Tucker Carlson och Donald Trump sprider regelbundet budskap i linje med Putins propaganda. Maga-stjärnskottet Marjorie Taylor Greene, som för övrigt också röstade nej för att släppa in Sverige i Nato, kallar ukrainare för nazister och lovar att inte ett öre till kommer att gå till Ukraina om Republikanerna vinner.
Detta skulle kanske inte betyda så mycket så länge inte den här extrema falangen kan ta över partiet.

För den som värnar om Ukraina och i förlängningen om enskilda länders rätt att inte oprovocerat invaderas av en stormakt finns dock hopp på ett oväntat ställe. Den amerikanska försvarsindustrin ger nämligen väldigt mycket pengar till republikanska politiker. Försvarsindustrin är också, av egoistiska skäl, helhjärtat för mångmilliardstödet till Ukraina.
Det som kan rädda oss från en rysk seger, med dess hot mot hela den demokratiska världen, kan alltså vara lobbying från försvarsindustrin.
Ibland är politik ännu konstigare än vanligt.

Faktaunderlag: Wikipedia och Isobel Hadley-Kamptz













































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar