torsdag 3 november 2022

VARNING FÖR LULA DA SILVA


 Onsdagen var ännu en dag av mörka nyheter kring Ukraina. Ryska generaler sägs enligt New York Times diskutera "när och hur" de skulle kunna använda kärnvapen.
Samtidigt rapporterar CNN att Irans mullor, som man trodde var upptagna med att tortera unga flickor som visar sitt hår, förbereder paket med avancerade vapen till den ryska invasionsarmén.
Och till denna, dumskallarnas sammansvärjning, sällar sig Lula da Silva, Brasiliens nyvalde president.

Att regnskogsavhuggaren och Trumpkopian Jair Bolsonaro tappar makten är förstås glädjande. Sociala medier fylldes med bilder på Lula som världens hopp, varav flera föreställde honom som ung, tjusig fackföreningsman.
Mindre sexig är han när han öppnar munnen om Ukraina, som i våras när han intervjuades i Times Magazine. Invasionen hade pågått en månad. Men vems fel var det att Putin utsatte Ukrainas folk för detta obeskrivliga lidande? "USA och EU är också skyldiga. Vad var skälet till Ukrainainvasionen? Nato? Då borde USA och Europa ha sagt "Ukraina kommer inte att bli Nato-medlem, det hade löst problemet."
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj är i mästerdiplomaten Zulas ögon en "konstig" figur som krigar bara för att synas i tv: "Han ville ha kriget. Om han inte velat ha krig hade han förhandlat lite längre. Så enkelt är det."

                                                                da Silva och Bolsonaro

Folkrätten? Ukrainas rätt att självt bestämma vika allianser landet skall ingå i? Ointressant för Lula. Hans reflexmässiga misstänksamhet mot USA och väst övertrumfar demokratiska rättigheter.
Lula da Silvas nästa steg  bör vara att utse en varsam finansminister, skriver Economist i sin eftervalsanalys. Minst lika viktigt tycks vara att han hittar en utrikesminister som kan känna igen och förbehållslöst fördöma ett avskyvärt krig.

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN.





















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar