tisdag 8 november 2022

THE TOWER OF LONDON



 I samband med drottning Elisabeths begravning hamnade ofta The Towern i blickpunkten. Vi skall här närmare bekanta oss med borgens historia och användning.
Borgen The Tower of London påbörjades 1078 av Vilhelm Erövraren, då han lät uppföra huvudbyggnaden White Tower. Under tidigt 1200-tal byggde Henrik III ett palats på platsen och trots att inga kungligheter har bott i Towern sedan Henrik VII så förblir byggnaden ett kungligt slott.

Under olika tider har olika aktiviteter ägt rum här. Det har varit kungligt observatorium, skattkammare, zoo, vapenhus och det är inte minst platsen där de brittiska kronjuvelerna förvaras. Men Towerns berömmelse vilar till största delen på den blodiga historien - det har också varit ett fängelse, en tortyrkammare och en avrättningsplats.

På 1300-talet byggde Edvard I Beauchamp Tower som blev ett fängelse för högreståndspersoner och det är nästan rörande att se inskriptionerna som karvats in i väggarna. Fångarna kom in i Towern via Traitor´s Gate (förrädarens port) dit de fördes med båt. De fick omedelbart syn på Bloody Tower (blodiga tornet) som kallades så eftersom Edvard IV:s  två söner internerades där efter faderns död
1483 av sin farbror Richard of Gloucester. De sågs aldrig till igen och Richard kröntes och blev kung Rikard III. Man har antagit, trots att det inte har kunnat bevisas, att han lät mörda prinsarna.
I en tidigare blogg har vi berättat att man i Windsor Castle i dagarna funnit kvarlevorna efter två ynglingar. Den nye kungen Charles har gett tillstånd till fortsatta undersökningar för att utröna om detta kan vara kvarlevor efter Edvard s söner.

                                                    Beefeaters, Towerns vaktstyrka

De flesta avrättningar skedde inför en skrikande mobb vid Tower Hill, men också på Tower Green.
Där avrättades sju högt uppsatta personer, bland andra två av Henrik VIII:s fruar.
Yeomen Warders, mera kända som Beefeaters, i tudoruniformer, vaktar tornet. Det har de gjort sedan 1485. En av dem , korpmästaren, har ansvar för de tama korparma som bor i Towern.


Legenden säger att om korparna lämnar Towern så kommer riket att falla - för säkerhets skull är de numera vingklippta.

Underlag: 501 Fantastiska Resmål -Bounty Books


























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar