tisdag 29 augusti 2023

BREV TILL REDAKTIONEN


 DET KONTAKTLÖSA SAMHÄLLET

På 1960-talet skrev man fortfarande brev till varandra och gratulerade och utbytte tankar och erfarenheter. På den tiden fylldes stadens brevlådor av brev och kort mm. I tätorterna delades posten ut två gånger på vardagarna, på lördagen en gång.

Vid de stora helgerna jul och påsk och vid resor sände man brev och kort till varandra. Det handlade om stora mängder försändelser som passerade Postverket - miljontals.

Men succesivt har allt detta avtagit till förmån för e-mail, SMS, Facebook och allt vad det heter. Nu har mängden försändelser minska så mycket att man övergått till att dela ut posten varannan dag och minskningen fortsätter.

Förr kunde man ringa och beställa biljetter till biografer, teatrar och andra evenemang. Man kunde kolla hur det var med platser, kanske såg det bättre ut någon annan dag. Samtidigt fick man en pratstund med en människa. Alla vet ju hur det är nu för tiden om man ringer: "Ditt samtal har placerats i kön, din beräknade väntetid är x minuter". Beställer du biljetter direkt vill det till att du kan sköta inmatningen och att du har din lösen i minnet. Men de flesta yngre klarar detta. De kommer fram, beställer och betalar sina biljetter, varor eller tjänster, digitaliseringen är inget problem för dem och för de flesta. Men enligt nya undersökningar står fortfarande en knapp tredjedel av befolkningen, främst de äldre, utanför det digitaliserade samhället.

Och hur ser då utvecklingen ut?  In kommer AI-tekniken och ersätter mycket av det som ännu inte är digitaliserat. Många viktiga arbetsuppgifter och problem kan komma att lösas av datorer i stället för av människor. Av detta följer naturligtvis att kontakter människor emellan blir allt ovanligare. I själva verket är de också oönskade eftersom de försinkar, människor har en tendens att prata om både det ena och det andra om tillfälle ges. Allt skall om möjligt gå med automatik.

Människans krympande roll i produktionen av varor och tjänster kan skapa känslor av utanförskap som på sikt kan förändra människans livsbetingelser, hälsa och välbefinnande, till det sämre. Det kontaktlösa samhället är på väg.

Men de äldre dör undan och yngre generationer tar vid. Det är uppenbart att en ny sorts människa är på väg att ta över.

I en skräckvision kan man se ett kontaktlöst, egotrippat samhälle växa fram. Man får återgå till den ledstjärna som den övertända högerungdomen hade på det goda 1990-talet:

Sköt dig själv och ärligt vandra, frukta Gud och skit i andra.

Var tog lagandan, den goda känslan av gemenskap och empatin vägen?


En analog medborgare (70+)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar