torsdag 24 augusti 2023

UKRAINA KAN FÖRLORA EN GENERATION IDROTTARE


 UKRAINSKA IDROTTARE DÖR VID FRONTEN. RYSKA MSSILER FÖRSTÖR LANDETS SPORTANLÄGGNINGAR.

Men kriget får också mer långtgående konsekvenser, många ukrainska barn kan inte börja med idrott nu, vi riskerar att tappa en generation, säger idrottsstjärnan Maryna Bekh- Romantjuk.
En månad efter krigsutbrottet tog hon silver i damernas längdhopp vid inomhus-VM i Belgrad. Hon tillägnade medaljen det ukrainska folket.
En av världens främsta längd- och trestegshoppare har fortsatt med att skicka pengar till den ukrainska armén, väl medveten om att hennes stöd är en droppe i havet. En av landets största idrottsstjärnor känner sig priveligierad som kan träna utomlands och som har fått växa upp i fredstid.
Hennes vän, 22-årige tiokamparen Volodymyr Androstjuk, dödades vid fronten  i Bachmut tidigare i år.

                                              Maryna Bekh- Romantjuk

Över 360 idrottsanläggningar sägs enligt ukrainska myndigheter ha förstörts. Så sent som i tisdags i förra veckan träffade en missil det sportkomplex i den ukrainska staden Dnipro där Marynas make Mychajlo tränade inför OS i Tokyo 2021.
Maryna sörjer sina döda vänner och är orolig inför krigets långsiktiga konsekvenser för ukrainsk idrott.
-  Kriget gör att många ukrainska barn inte kommer att kunna börja med idrott. Deras föräldrar kommer att prioritera andra saker och det kommer att ta lång tid att bygga upp den infrastruktur som kriget förstört, säger hon till DN i samband med Diamond League - tävlingen i Stockholm.
En trygg uppväxt gjorde henne till en av världens främsta längdhoppare. Och när hon härom året även började hoppa tresteg blev hon en av de bästa även i den grenen. Hon berättar att det var hennes tränare som tyckte att hon behövde en nytändning och föreslog att hon skulle hoppa tresteg i ukrainska mästerskapen. Resultaten blev oväntat bra. Nu kommer hon mer och mer i den grenen och deltar också i tresteg vid VM  i Budapest i dagarna. Hon missade finalen i längdhopp efter tre ogtiltiga hopp.

Ukrainska elitidrottare som kan träna i Europa är priviligierade. Eftersom så många idrottsanläggningar i Ukraina är förstörda har många därhemma fått flytta till närmare den polska gränsen där det är säkrare, säger hon.
Hon menar att kriget starkt påverkar hennes eget idrottande, men då främst mentalt.
- Förra året var verkligen svårt. Man kände sig inte säker. Man tänkte hela tiden på sin familj och på sitt land. Det gick inte att tänka på framtiden. När hon gick till träningen ibland och hade fått dåliga nyheter hemifrån var det svårt att koncentrera sig.
Ändå följde hon upp silvret vid inomhus-VM med att ta guld vid utomhus-EM i München.

Hon är glad över att slippa tävla mot ryska motståndare i Budapest. Internationella friidrottsförbundet tillåter inte ryska och belarusiska friidrottare att delta i internationella tävlingar. Återstår att se hur det blir med OS i Paris 2024. Internationella olympiska kommittén (IOK) väntas komma med sitt beslut i höst.

IOK väntas vara inne på att låta ryssarna komma tillbaka och tävla under neutral flagg. Hon pekar på att en stor del av de ryska idrottarna är knutna till militära klubbar och undrar då hur de då kan betraktas som neutrala.
Min vän Volodymir Androsjtjuk dödades i kriget. Han offrade sig för Ukrainas frihet. För mig är det otänkbart att tävla mot ryska idrottare, inte ens i en enda tävling, säger hon.

Underlag: Jens Littorin, DN.
















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar