måndag 7 augusti 2023

PUTIN KIDNAPPAR UKRAINSKA BARN


 PUTIN FORTSÄTTER ATT SKRYTA OM ALLA  UKRAINSKA  BARN HAN KIDNAPPAT

700 000. Så många ukrainska barn uppger Rysslands barnombudsman Maria Lvova-Belova (ovan) i en ny rapport att landet har "mottagit". Hon är, precis som Vladimir Putin, redan efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) på grund av deportationen av ukrainska barn  - ett krigsbrott som kränker internationella människorättslagar. Det som resten av världen ser som ett krigsbrott är alltså något som Rysslands ledare berättar för nationen med ett leende. Kidnappningen av ukrainska barn avslöjar också Putins mål med kriget.

                                          Putin och Maria Lbova-Belova

När den ryske presidenten inledde kriget spred han lögner om att det skulle pågå ett folkmord mot ryssar i Ukraina samt menade att målet var att hjälpa den rysktalande befolkningen. Över ett år in i kriget bemödar han sig inte ens längre om att ljuga. Målet för Putin är inte att hjälpa rysktalande ukrainare, utan att utrota ukrainsk kultur medan han indoktrinerar de barn som överlever.
En rapport från Organisatiounen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, visar att syftet med deportationerna är att få de ukrainska barnen att bli vänligt inställda till Ryssland och matade med propaganda om sitt hemland.
Barnen har fått veta att ingen i Ukraina vill ha dem. Det finns också indikationer på att somliga satts i militärträning i Ryssland.

Det här förfarandet är inte nödvändigt för att föra ett krig. Det bidrar inte till att vinna mark och kan inte härledas till ekonomiska intressen. Försöken att vända barnen mot sin familj och sin hembygd är grundade i en fundamentalistisk ideologi som går ut på att utrota den ukrainska nationen, och går helt i linje med Putins påståenden om att Ukraina aldrig har existerat som land. Ett uttalande han har som mål att göra till realitet både som stat, som kultur och som folk.
Invasionen, massakrerna av civila, robotattackerna mot barnsjukhus och bortrövandet av ukrainska barn.
Agerandet visar Putins egentliga budskap: Jag ska ta ert land, jag ska ta era liv, jag ska krossa er kultur. Och när jag är klar ska jag ta er framtid ifrån er och vända era barn emot er.


Det ryska invasionskriget är inte bara människovidrigt. Putins agerande är raka motsatsen till de humanistiska och kulturella värden vår civilisation är byggd på. Ryssland utför de värsta av alla brott, sedan skryter ledarna om dem.
Sverige och västvärlden måste fortsätta hjälpa till och säkra en ukrainsk seger. Det handlar inte bara om att ingen annan ska bestämma över Ukraina än ukrainarna själva, eller om att förbättra säkerhetsläget i Europa. Det är mycket mer fundamentalt: kriget handlar för Ukrainas del om ett folks existensberättigande.

Underlag: Ledare DN  7 augusti 2023.


































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar