lördag 12 augusti 2023

USA´S SEMESTERPARADIS BRINNER



 ÄVEN PARADISET BRINNER NÄR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA VÄLLER FRAM ÖVER USA

Tusentals personer har evakuerats och minst 55 har dött i skogsbränderna som härjar på ön Maui i Hawaii
 - Vi körde genom Lahaina, det ser ut som en krigszon där. Det ser ut som någon har bombat sönder hela staden, säger turisten Brandon Wilson till AFP.


De flesta byggnader i den gamla huvudstaden Lahina har förstörts i bränderna. Stadens äldre kvarter är värst drabbade och har i princip totalförstörts, säger Mauis borgmästare Richard T Bissen Junior på en pressträff, rapporterar CNN. - Allt är borta, säger han.
Skogsbränderna på Maui kan vara den värsta naturkatastrofen i ögruppens historia. Bränder av den här omfattningen är något nytt på Hawaii.
Bränder är i vanliga fall inte det främsta problemet på Hawaii som är den fuktigaste delstaten i USA. Hawaiis fem stora öar drabbas ofta av orkaner, översvämningar och vulkanutbrott. Men skogsbränder av den här omfattningen är något nytt.
55  personer har bekräftats döda på Maui, men enligt delstatsguvernören Josh Green kan dödstalen vida överstiga det historiska rekordet från 1961 då 61 människor omkom i tsunamikatastrofen. Mer än 1000 människor saknas.


Stilla havets öar har länge varit kanariefåglarna i klimatkrisens gruva, med allt värre orkaner och stigande havsnivåer som dränker samhällen.
Just Hawaiis öar har varit relativt skonade, men under 2000-talet har orkaner, bränder och naturkatastrofer blivt vanligare även här. Michael Mann, klimatforskare vid University of Pennsylvania, menar att orsaken till förödelsen på Maui är en kombination av den extrema sommartorkan, ovanligt kraftiga vindar från en förbipasserande orkan och den rådande värmen.

Västkusten av Maui brukar anses vara USA´s vackraste strand. Området runt Lahaina är känt som en av de mest fridfulla platserna på Hawaii. Lahaina var länge Hawaiis huvudstad, när det var ett självständigt kungadöme. Ättlingar till den gamla kungaätten lever fortfarande i staden.

Bland askan och förödelsen vid kusten tycktes bara de uråldriga, ståtliga banyanträden ha överlevt.
Hawaii-senatorn Brian Schatz visade på fredagen en film från området där ett 150-årigt träd, som enligt Hawaiis ursprungsbefolkning har andliga krafter, stod kvar trots lågornas terror.

Underlag: Martin Gelin, DN´s korrespondent i New York.

                                                                       Banianträd








































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar