tisdag 1 augusti 2023

SPAGETTI OCH KÖTTFÄRSSÅS


 SARA SJÖSTRÖM ÄR CHAMPAGNE OCH KAVIAR - INTE SPAGETTI OCH KÖTTFÄRSSÅS

Det borde vara något extra bra med att vara världens bästa som Sara Sjöström är.
Men hennes enorma framgångar har fått den märkliga följden att de ibland ses som självklara - och därför inte tillräckligt speciella för att få den hyllning de förtjänar.

Efter ett VM för några år sedan sa Sara Sjöström i en intervju: "Tar jag ett VM-guld är det som spagetti och köttfärssås för en del. Det är liksom vardagsmat, och inget som är värt att hetsa upp sig över eftersom det "bara" är ett guld". Hon beklagade sig inte. Hon var snarare mest förundrad.
" Jag vet ju hur svårt det är att ta en medalj - och självklart ännu svårare att ta ett guld. Inte minst när man som jag simmar distanser där marginalerna är små och hundradelar avgör".


Så låt oss börja med att reda ut en sak. Sara Sjöströms framgångar är så långt ifrån spagetti och köttfärssås någon kan komma. En bättre beskrivning är att superidrottaren Sara Sjöström är som champagne och kaviar. Men hon har givetvis rätt i att hennes framgångar har gjort att en del har tappat perspektivet.

Simningen är inte en liten sport som utövas  av ett fåtal länder i de nordligaste delarna av världen, och där konkurrensen är begränsad. Det är en världssport där stora länder som USA, Kina, Japan, Australien, Frankrike och Kanada är ledande.
Under sin karriär har Sara Sjöström i mästerskapsfinaler till exempel utmanats av simmare från Nordamerika, Asien, Afrika och Oceanien. Hon har slagit dem alla vid flera tillfällen.
När hon i söndags passerade Michael Phelps blev hon den simmaren i världen som hade tagit flest individuella VM-medaljer på långbana. Det är inte spagetti och köttfärssås.

Med jämna mellenrum brukar frasen "det är alldeles för många mästerskap" användas för att förringa simmarnas prestationer. Det är var och en fritt att tycka, men det intressanta är att just den frasen sällan används om friidrott som har EM och VM inomhus samt EM och VM utomhus ungefär som simningen har EM och VM på kortbana och EM och BM på långbana. Och precis på samma sätt som mästerskapsmedaljer utomhus har högre status inom friidrotten har långbana högre status inom simvärlden.


Inte heller hördes kritiska röster om att friidrotten devalverade sitt eget varumärke när Armand Duplantis inom loppet av några månader 2022 tog EM-guld utomhus och VM-guld inomhus och VM-guld utomhus.
Missförstå inte detta. Duplantis är en fantastisk idrottare, och friidrott en sport värd att hylla. Det är inte för många mästerskap i någon av idrotterna - enda  invändningen är att journalisterna behöver bli tydligare med statusen på tävlingarna för att underlätta för läsare och tittare. Det är viktigt att klara ut måttstockarna.

I Fukuoka hade mörkret tagit staden i sitt grepp när Sara Sjöström på söndagskvällen packade ihop träningsväskan och åkte tillbaka till hotellet.


I Sverige väntar fästmannen Johan och katten på att få hem familjens guldmedaljör.
I femton år har Sara Sjöström tillhört världseliten. Nu har hon också de flesta individuella medaljerna från långbane-VM.
Det säger egentligen allt om vilken stor idrottare hon är.
Glädjen över hennes framgångar är verkligen landsomfattande.

Underlag: Malin Fransson, DN.


































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar