tisdag 15 oktober 2024

DET ÄR KÖ TILL ELEFANTKYRKOGÅRDEN


 Martin Norsell hade bara varit generaldirektör för Universitetskanslersämbetet ett knappt år då han börjar göra fel, och rätt grova fel.

Det gjordes ingen konkurrensutsatt upphandling när generaldirektören anlitade sin gamla chefscoach när han behövde "oberoende utredare". Kostnaden för det planerade projektet översteg med råge beloppsgränsen för en direktupphandling.

-- Det är extra bedrövligt att det är myndighetschefen som gör det. Inkompetensen  ska inte ligga högst upp i organisationen, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Kontraktet mellan konsulten och Universitetskanslersämbetet (UKÄ) togs fram 5 mars i år. Meningen var att utredningen skulle vara klar 30 april. Konsulten, som valde att göra utredningen tillsammans med sin son och svärson, fortsatte att arbeta i flera månader och fakturerade löpande. Rapporten -- som bland annat föreslog hur myndigheten skulle göra sig mindre beroende av konsulter -- presenterades till slut 1 augusti. 

Upphandlingen är anmäld till Konkurrensverket för att den misstänks bryta mot lagen om offentlig upphandling. -- Överstiger summan 700 000 kronor ska upphandlingen som regel annonseras, säger Sofia Åberg, som är upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten

Universitetskanslersämbetet har i ett svar till Konkurrensverket förklarat ett arbetet växte i omfattning och tidsåtgång, något man inte hade kunnat förutse. Generaldirektören Martin  Norsell, som var den som beställde utredningen från konsulten, menar att det var bättre att låta utredaren fortsätta sitt arbete än att stoppa och göra en konkurrensutsatt upphandling. Ekonomiskt hade det varit sämre för myndigheten att börja om, hävdar han.

Den förklaringen tycker inte professor Olle Lundin bör tas i beaktande. -- Det här blir något för Konkurrensverket att sätt tänderna i -- säger han. Han tycker att agerandet från myndighetschefen är anmärkningsvärt.

-- Det har gjorts en otillåten upphandling, och det är problematiskt. Det är extra bedrövligt att det är myndighetschefen som gör det. Inkompetensen ska inte, som jag sagt tidigare, ligga högst uppe i organisationen --, tillägger Olle Lundin.

Det bör tilläggas att när rapporten är klar reagerar man i ledningen på hur den är skriven: "Jag tycker inte den är i ett skick att spridas till alla medarbetare. Jag tycker den verkar vara skriven för Martin, inte för någon annan", säger denna talesperson. Följden blir att rapporten omarbetas.  Nästa version kommer i augusti till en merkostnad av 1,2 miljoner kronor. I mitten av september skriver en ekonom på Universitetskanslersämbetet en motrapport till utredningen med synpunkter på vad som beskrivs som felaktigheter och oklarheter. Controllern tycker att rapporten är så undermålig att myndigheten ska kräva pengarna tillbaka.


Underlag: Karin Östman, DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar