måndag 14 oktober 2024

TRUMP LITAR INTE PÅ JESUS


 JAG ÄR SANNINGEN, SA JESUS, FAKE NEWS, SA TRUMP

"Det spelar ingen roll om man vinner eller förlorar valet. Man måste ändå kämpa så in i helvete". Så ska Donald  Trump ha sagt efter presidentvalet 2020, enligt den särskilde åklagaren Jack Smith, vars inlaga om Trumps agerande efter valförlusten blev offentlig förra veckan.
Tajmingen är fascinerande. På fredag är det stor premiär för "The Apprentice", filmen som skildrar den ge Trump som klättrande fastighetsmagnat i 1970-talets New York. En naturkraft av blond ambition vars lycka är gjord när han kopplar sin vagn på expresståget Roy Cohn.
Cohn är en av den amerikanska politikens grå eminenser, en advokat som först visade upp sig i de beryktade McCarthy-förhören mot påstådda kommunister på 1959-talet.

I "The Apprentice" ger han Trump, som Gud till Moses, tre budord:
 ¤ Anfall!
¤ Förneka allt -- medge inget.
¤ Även om du förlorar -- utropa dig till segrare.

Nu, femtio år senare, fortsätter Trump att använda den strategin. Det spelar ingen roll om jag förlorar. säger han,  jag är ändå vinnaren. Efter debatten mot Kamala Harris,  där de flesta såg honom som överkörd, konstaterar han obekymrat : Jag vann. Alla säger att jag vann.

Man blr fascinerad över att Donald Trump får så många kristna röster. Vem är mindre kristen än han, en man som är komplett
"Du skapar din egen verklighet", säger Coh inför Trumps beundrande ögon, "sanningen är formbar". Men är det något som definierar kristen tro så är det övertygelsen om att det finns en verklighet. "Jag är vägen, sanningen och livet", säger Jesus, inte att han är en sanning bland många.
Man tänker på Donald Trumps nihilism, hans personliga regelbok, hans förnekande av det objektivt riktiga, när man ser en annan film, Folke Rydéns nya dokumentär "Ödesvalet". Rydén träffar samma amerikanska väljare som han gjort genom nio presidentval, en del är sig likt, annat blir aldrig sig likt igen.
De unga är mest pessimistiska, de har genomgått två finanskriser och en pandemi. Politiker bara ljuger, tycker de. "Det är ett mer uppgivet Amerika", konstaterar Rydén.
Det är klart att apatin ökar när kandidaterna inte ens vill erkänna det som är sant, när de konstruerar sin egen verklighet och kallar den riktiga verkligheten "fake news". Den apatin är ingen bieffekt av Trumps deliriska lögner, de är själva syftet, man ska bli så utmattad av alla versioner av sanningen, att man själv slutar tro att sanningen finns.

Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar