onsdag 2 oktober 2024

ELEFANTKYRKOGÅRDEN

 
Regeringen saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Efter sylvass kritik från Justitieombudsmannen tvingas nu den förre moderatledaren att lämna sin tjänst.
- Regeringen gör bedömningen att det inte går att reparera den förtroendekris som uppstått, säger civilminister Eric Slottner (KD).
Kinberg Batras anställning i Regeringskansliet fortsätter men hon kommer att tilldelas  nya arbetsuppgifter vilket innebär att hon, i likhet med många andra generaldirektörer före henne, flyttas till den så kallade "elefantkyrkogården".
- Man blir av med sin arbetsplats, inte sin anställning, och fortsätter med samma titel och samma lön. Man får helt enkelt  inte sparka generaldirektören, utan den måste sitta kvar förordnandet ut, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Anna Kinberg Batras förordnande sträcker sig till den sista februari 2029. Tills dess behåller hon sin månadslön på 122 400 kronor, en inkomst på närmasre 6,5 miljoner om hon stannar tiden ut.
- Gemene man blir sannolikt ganska upprörd. Hon får ju i princip inget straff, utan flyttas bara från en avdelning till en annan. Det sticker i ögonen på folk, säger Göran Sundström.

Vad är det då Anna Kinberg kritiseras för? En sammanfattning:

--- En tjänst utannonseras genom att sätta upp en lapp i receptionen. Bara en person visste om lappen och sökte och fick jobbet, en vän till Anna Kinberg. Månadslön cirka 90 000.

---En tjänst utannonserades inte alls. En vän till  Anna Kinberg fick jobbet.

--- En tredje rekrytering gick till en person, en vän, som saknade de akademiska meriter som krävdes.

--- Anna  Kinberg avskedade länsöverdirektör Åsa Ryding och gav henne 2,2 miljoner i en fallskärm.

Vid någon av dessa anställningar förelåg en jävsituation så till vida att Anna Kinberg var gudmor till den anställdes barn.

Trots den allvarliga kritiken kommer JO inte att inleda en förundersökning om tjänstefel. Beslutet grundar sig delvis på att statsåklagare Thomas Forsberg valt att göra samma sak i våras 
när Anna Kinberg polisanmäldes.
- Det tycker jag är för svagt. Det här är den starkaste kritiken mot en generaldirektör i modern tid vad jag förstår, säger Göran Sundström. Han anser att saken borde ha prövats i Statens ansvarsnämnd.



Underlag: Lou Mikko m fl.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar