måndag 7 oktober 2024

UKRAINAS MORALISKA KRIG


                            I UKRAINA UTKÄMPAS VÄRLDENS FÖRSTA MORALISKA KRIG

I Devarim, eller Femte Moseboken, beskrivs hur kvinnor som efter ett krig tvingas gifta sig med de segrande männen varken får behandlas som slavar eller säljas vidare. Det här skrevs ner för sådär 3500 år sedan och sedan dess har människan alltså försökt sätta upp regler för hur krig får bedrivas. Lika läng har reglerna därefter brutits.

Efter de ohyggliga övergreppen under andra världskriget med såväl förintelseläger som massvåldtäkter på tyska kvinnor under och efter krigsslutet, formulerades till slut krigets moderna lagar 1949 i det vi nu kallar Genèvekonventionerna. De lagarna gäller fortfarande och förbjuder  bland annat oproportionerligt våld mot civila, våldtäkt som vapen och förnedrande behandling av krigsfångar. Även dessa lagar har länder i krig sedan fortsatt att bryta mot. Inte alla alls lika mycket, men bortom svåra avvägningar mellan vad som egentligen är proportionerligt, tenderar krig att bryta ner just den civilisation och humanitet som konventioner är tänkta att upprätthålla. Åtminstone har det varit så hittills.



För bortsett från några enstaka incidenter, så verkar Ukraina -- som kanske första krigförande nation -- faktiskt följa de här lagarna. Detta samtidigt som katalogen över ryska krigsförbrytelser i det pågående kriget blir längre för varje dag, med kidnappade barn, systematiska våldtäkter, medvetna anfall på sjukhus och avrättningar av både krigsfångar och civila. Att ryska soldater som kapitulerat blivit  förvånade över frånvaron av tortyr i ukrainska fängelser, är därför inte särskilt förvånande. Det är svårt att säga om det ukrainska förhållningssättet  beror på sällsynt högt stående moral  hos ledare och militär -- det finns kulturella skillnader i detta mellan olika arméer och den ryska har en lång historia om medvetna krigsbrott. Men här finns ytterligare en faktor: Ukraina är helt beroende av omvärldens stöd för att kunna försvara sig. Även nu vägrar världsledare som presidentkandidaten Donald Trump och Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz säga att de vill att Ukraina skall vinna det krig som Putin startade 2042. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi vet att varje ukrainskt övergrepp skulle riskera biståndet från väst. 

Och det är naturligtvis utmärkt att den ukrainska militären tycks vilja försöka  följa de regler  som har satts upp för all krigföring. Kontrasten mot den ryska krigföringen, med ideliga robotanfall mot den ukrainska civilbefolkningen är så uppenbar. Det står säkert klart för alla vilken sida av konflikten man önskar ska stå som segrare.


Underlag: Isobel Hadley- Kamptz, ledarskribent DN.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar