torsdag 17 oktober 2024

ELON MUSKS FÖRMÖGENHET


VAD ÄR HEMLIGHETEN BAKOM MUSKS FÖRMÖGENHET?

Vad skulle du hitta på om du hade 264 miljarder dollar? Det är en så hisnande summa pengar så att det är svårt att ens föreställa sig.

Man skulle kunna göra något åt den bottenlösa fattigdomen i världens folkrikaste land, Indien, genom att skänka en get till varenda invånare -- och ändå ha 54 miljarder kvar. Sedan kan man köpa sig en egen ö i havsbandet utanför Florida. Det finns en till salu just nu för endast 75 miljoner dollar. Där kunde man ägna dagarna åt att rita en ny flagga, komponera en nationalsång, formge en valuta, skapa ett språk och -- med hjälp av de allra bästa advokater som finns att tillgå, utropa en egen nation.

Eller så kunde man bara göra som gemene rikeman, och vältra sig i den vulgäraste lyx. Ni vet: Bo i ett gigantiskt hus med nyrikt yviga utsmyckningar. Låta inreda allt i vitt läder, tills det ser ut som insidan på en limousine, och avsätta en hel våning för de franska modehusens gamla kollektioner, alla  omsydda så de passar. Strössla dricks omkring sig vart man än går, och låta sig röras till donationer, som för  alla andra är svindlande och livsförändrande, men som för en själv är ingenting. Ha personal till allt. Ja, man kunde väl hitta på och ta för sig lite av varje, vad som helst egentligen. Utom det som världens rikaste person, Elon Musk, faktiskt gör. Jag tänker nu inte på detta med att han har köpt på sig en social medie- tjänst i "yttrandefrihetens" namn, och gjort om den till propagandaapparat för den alltmer extrema amerikanska höger. Jag menar allt det andra



Okej att låta sig leva ut pojkdrömmen, om att tillverka rymdraketer och elbilar. Kul att i samma pojkdrömanda även "lansera" människoliknande robotar, som sedan visar sig vara, tjaa, människor utklädda till robotar. Eller -- nu senast  -- dockor, styrda av en människa som sitter och svettas med en fjärrkontroll i något förråd (DN 15/10). Men att deklarera att man ska hjälpa fem pojkar som fastnat i en grotta, och sedan bli arg för att en räddningsarbetare hinner bli hjälte före en själv och kalla honom homofil för detta (The Guardian 16/7).

Att gå ut efter orkanerna Milton och Helene och skryta med att man tänker bistå de nödställda med gratis internet -- varpå det uppdagas att man debiterat 400 dollar för startkitet, och efter de 30 första dagarna automatiskt drar 120 dollar i månaden för själva tjänsten (Independent 11/10).

Detta öppnar för en tredje sorts förmögen person: Den som lever i sinnessjukt överflöd, men som ändå inte tycks kunna ge andra så mycket som en hjälpande hand utan att samtidigt försöka tjäna något på det själv.


Underlag: Lisa Magnuson, ledarskribent DN.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar