DAGENS NAMN
Cecilia är ett kvinnonamn av latinskt ursprung som ursprungligen har varit ett romerskt släktnamn, Caecilius, bildat av adjektivet caevus som betyder "blind". Sissela är en försvenskad form av Cecilia.
Sankta Cecilia, vars minnesdag infaller på dagens datum, skall enligt legenden ha varit en högättad romersk jungfru som gick över till kristendomen och lovade att förbli jungfru. Detta löfte höll hon ståndaktigt när hon sedan blev bortgift. När hennes man och hans bror blev åsyna vittnen till hur en vitklädd ängel överräckte doftande blommor från paradiset till Cecilia, blev de så gripna att även de lät döpa sig och avrättades som martyrer. Kort därefter gick Cecilia samma öde till mötes.
Det har senare framkommit att legenden saknar historisk sanning. Vad man kunnat bevisa är att en romersk matrona med namnet Cecilia lät bygga en kyrka i stadsdelen Trastevere i Rom. Legenden har uppenbarligen diktats för att ge en förklaring till kyrkans namn.
Santa Cecilia har sedan 1500-talet varit alla kyrkomusikers speciella skyddshelgon. I de kyrkliga konsten avbildas hon ofta spelande på en orgel. Se bilden ovan.
Den äldsta kända kvinnan i Sverige med namnet Cecilia är Erik den heliges moder som levde på 1100-talet. Även Gustav Vasas mor hette Cecilia, liksom hans dotter.
Rätt tidigt uppstod skandinaviska former av namnet, i Danmark och Norge Sidsel, i Sverige bl a Sissela. Det har även bildats smekformer som Cissi, Cilla och Silja, av vilka det sistnämnda förekommer som kvinnonamn i Finland utan anknytning till Cecilia.
Cecilia var ett populärt namn på 1940-talet och upplevde en ny våg av popularitet under 70-och 80-talen som ännu inte har upphört. Kanske har Cornelis Vreeswijks ballad om Fredrik åkare och "den söta fröken Cecilia Lind" spelat in.
Vid millennieskiftet fanns det omkring 61 0000 svenskor som hette Cecilia, vilket gör namnet till ett av de 25 vanligaste kvinnonamnen i Sverige. Vid samma tidpunkt var det bara 130 som hette Sissela.
Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar