lördag 5 november 2022

GRIMETON -VÄRLDSARVET


Vi har tidigare i dessa rader berättat om en sjöresa vi gjorde för en tid sedan till ett svenskt världsarv uppe i norr, Höga kusten. Kanske frågade vi oss häruppe vad det är som gjort det här området så speciellt. Vi fick svaret. Höga kusten är ett världsunikt geologiskt område. Men något annorlunda är det dock i jämförelse med kända och betittade världsarv som Taj Mahal, Kinesiska muren, Egyptens pyramider, Pompeji, Venedig, Vatikanen osv.
I Sverige har vi  15 världsarv, Drottningholm, Visby, Karlskrona, Falun och Kopparbergslagen och Laponia för att nämna några. Härutöver har vi ett teknikhistoriskt världsarv, Grimetons radiostation utanför Varberg. Den här anläggningen byggdes på 1920-talet för att möjliggöra trådlös kommunikation med USA. Den invigdes 1925 genom att Gustaf V sände ett meddelande till USA:s dåvarande president Calvin Coolidge.
Flera liknande "storradiostationer" byggdes på 1920-talet, som en indirekt följd av att första världskriget hade visat att kablarna var sårbara.


Grimetons station var en av 18 liknande anläggningar i ett nätverk, vars mittpunkt låg på Long Island utanför New York.. Själva telegraferandet skedde i Göteborg, där folk fick lämna sina telegram. Därefter ägde sändningen rum i Grimeton. Mottagningen av signaler var lokaliserad till en station i Kungsbacka.
Men tekniken stod inte still. Efter några decennier började man utveckla radiorör med höga effekter. 1920-talets mästerverk framstod som dinosaurier. Förutom i Grimeton dog de ut fullständigt. I dag är anläggningen i Halland den enda ännu driftmöjliga av sitt slag i hela världen.



Det som framför allt gör Grimeton världsunikt är Alexanderson-alternatorn, en roterande elektromagnetisk generator som alstrade radiovågor och gav en sändareffekt på200 kW. Alternatorn uppkallades efter den svensk-amerikanske ingenjören Ernst Alexanderson (1878-1975), född i Stockholm och sedan 1901 bosatt i USA. Han fick sammanlagt 345 patent och räknas till en av 1900-talets stora uppfinnare, men i Sverige är det få som känner till honom.

Sedan 2005 står Grimeton på Unescos världsarvslista. Man kan besöka ett museum och gå en slinga runt de sex antennbärande masterna av stål, 127 meter höga och med 46 meter breda tvärarmar. Däremot  bör ni inte försöka ta er upp på en antenn som herrarna på ovanstående bild. Det kan vara riskfyllt.
Men för dem som nöjer sig att se dem på håll räcker det att köra på E6:an. Världsarvet dominerar helt den lokala landskapsbilden.

Underlag: Wikipedia och jourhavande historikern Dick Harrison



















 





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar