Tidigt i lördags morse attackerades den ryska flottan i Svarta havet av en svärm drönare - vissa flygande och andra snabbt pilande över vattnet i vad som såg ut som små radiostyrda båtar -.
Det är ännu oklart vilka fartyg som skadats. Ryssland medger åverkan på mindre minsvepare medan frivilliga som studerat läckta filmer från attacken också menar att det ryska flaggskeppet Admiral Makarov träffats och till och med sjunkit.
Ryssland kallar anfallet mot den ryska militärflottan för en "terrorattack" och svarade på söndagen med att dra sig ur det av FN och Turkiet framförhandlade avtalet om att tillåta ukrainska livsmedelstransporter via hamnar i Svarta havet.
Enligt FN handlar det omedelbart om mer än nio ton spannmål och andra livsmedel som antingen redan är på väg över Svarta havet eller väntar på att lastas. Ett av fartygen, Ikaria Angel, fraktar 40000 ton spannmål på väg mot Etiopien som en del av FN:s biståndsprogram.
Ryssland säger sig nu inte längre kunna "garantera säkerheten för civila fraktfartyg", vilket - givet att det enda möjliga hotet för dessa fartyg kommer från Ryssland - bara kan tolkas på ett sätt.
Just nu har tolv fraktfartyg med spannmål ändå på måndagen lämnat ukrainsk hamn, då FN, Ukraina och Turkiet bestämt sig för att fortsätta den livsviktiga spannmålsexporten trots att Ryssland dragit sig ur avtalet.
Det kommer att märkas i hela världen. I många fattiga länder där spannmål står för huvuddelen av vanliga människors näringsintag och där regeringarna dessutom saknar marginaler för att säkra grundläggande livsmedelstillgång, leder det omedelbart till ökad hunger.
I exempelvis Somalia , där man befinner sig i akut hungersnöd, kommer 70 % av spannmålsimporten från Ukraina.
Ryssland har förvisso redan från början visat sin syn på det ingångna spannmålsavtalet. Mindre än 24 timmar efter att avtalet om att säkra vattenvägarna för livsmedelstransporter skrivits under beslöt Putin att bomba hamnen i Odessa. Sedan i september har man också återkommande hindrat lastfartyg från att lämna Ukraina.
Att man nu formellt dragit sig ur avtalet är bara ytterligare ett tecken på den ryska desperationen över hur illa kriget går för dem. Åtskilliga av de nya tvångsinkallade rekryterna har börja skickas hem döda. Vinterns "gyttjesäsong" har inletts och de ryska styrkorna på plats saknar både kläder och utrustning för att klara den. Ukraina är tack vare vapen och annan hjälp från väst på offensiven.
Med tanke på hur lågt Putin värderar ryska liv är det förstås ingen överraskning att han också är beredd att använda svält i fattiga länder som vapen i det krig som han så komplett misslyckats med att föra.
Underlag: DN 1 oktober 2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar