Bruket att "narra april" är tämligen allmänt över hela Europa och tros vara en kvarleva från en gammal keltisk fest, som hade med vårens ankomst att göra. I Frankrike kan man låta sig luras av en "aprilfisk", poison d´avril, en sorts lögnaktig historia. I Sverige säger vi "April. april, jag kan lura dig vart jag vill".
I april gläds vi åt barmarken, fröjdas åt blå- och vitsipporna, tvättar fönster, plockar bort grenar och pinnar, äter ägg och väntar på Valborg.
Dagen är fjorton timmar lång i Skåne, nära femton i Svealand och gott och väl sexton i snöiga Lappland.
SNOKEN
Snoken vaknar, snuvig och kall.
Då är den långa vintern all.
Ledbruten är han och stel och moloken
och ingen kommer med kaffe till snoken.
Alf Henrikson
VÄXTLIGHETEN
--- Hasseln blommar nu för fullt ända upp till Söderhamn. Den trivs på näringsrik mark tillsammans med blåsippor, vårlök och liljekonvalj.
--- Alen blommar, liksom hasseln, på bar kvist innan löven kommer. Alvirket är bra att göra träskor av. Klibbalens ved används i rökerier. Träkolen av veden är en råvara vid kruttillverkning.
--- De första blåsipporna ser man i Mälardalen 10-17 april, i Skåne 3 april och i Piteåtrakten omkring 4 maj.
--- Vitsipporna plockas i Mellansverige i mitten av april, i Skåne i början av månaden och i norra Norrlands kustland får man vänta till i slutet av maj.
FÅGLAR
--- Bofinken dyker upp i Mellansverige i april, en dryg vecka senare än i Skåne, där den brukar dyka upp 20 mars. Till Norrbottens kustland kommer den omkring 22 april.
--- Stararna sitter redan vid sina holkar och visslar, tillbaka från vinterkvarteren i Västeuropa. De gör sällskap hem med bland annat tofsvipor och sånglärkor.
--- Sädesärlan kommer till Mälardalen omkring 13-14 april, till Skåne 10 april och till Norrland mot slutet av april.
---Koltrasten, vår nationalfågel, börjar bli stadsfågel och kvarstannare. Deras revirsång brukar höras från början av april i Mellansverige.
--- Mot slutet av april kommer den stora invasionen av tranor söderifrån med ett maximum i början av maj. 30 mars var 16 000 samlade vid Hornborgarsjön.
NÅGRA ANDRA DJUR
---Igelkotten lämnar sitt jordbo när solen börjar värma upp jorden. Ni som har igelkottar i grannskapet, ställ ut mat. De är väldigt hungriga när de kommer ut.
---När isen har släppt och strandvattnet har fått lite värme börjar grodhannarna kväka i standkanten för att hitta sig en hona. De kommer så småningom och lägger sina ägg på botten som sedan befruktas av grodhannen. Efter en tid flyter äggen upp och grodyngel börjar födas. De livnär sig på växtdelar, mygglarver och vattenloppor. Efter tre veckor liknar de fullvuxna grodor.
--- Skogarna kräver mycket vatten. Medelstora träd tar under lövsprickningstiden upp 200-400 liter per dag. På våra beddgrader krävs omkring 500 mm regn årligen för att skogen ska växa. Nederbördsmängden per år i Sverige är 600 mm, en betryggande mängd sålunda.
VALBORGSMÄSSOELDAR
Natten till 1 maj var en av de stora vaknätterna i det svenska bondesamhället. Då samlades folk för att fira hela natten. Men det var också en spöknatt, därför måste man ha eldar brinnande för att hålla häxor och annat trolltyg borta. Dessutom släppte man ut boskapen vid den här tiden. Så eldarna behövdes för att hålla vargar och andra rovdjur borta. "Ingen ska förgöra boskapen så länge eldarna syns", sade man.
Förr var valborgseldarna bara en sed för Mellansverige. Västsvenskarna hade sina påskeldar, skåningar och jämtlänningar höll styvt på midsommareldar. Under 1800-talet bredde vanan med valborgseldar ut sig.
Söderut i landet firades Valborg på ett annorlunda sätt. I de gammeldanska provinserna Skåne, Halland och Blekinge genom att sjunga vårsånger. På kvällen före 1 maj samlades byns ungdomar och tågade i skymningen från gård till gård och sjöng. Korgar hade man med sig för att samla ägg och andra gåvor. Fick man ingenting lovade man att återkomma till pingst på"Äggagille".
På våren går allt så snabbt. Välluktande och färggranna blommor avlöser varandra som i den här visan av Alf Henrikson:
VISA
Jag såg att häggen blommade
det kom en doft av den.
Då gick jag till min älskade
och sade: Se och känn.
Hon stod vid makaronerna,
och sydde på en klut.
Och när hon lyfte blicken
hade häggen blommat ut.
Vi tackar för mars månad, ovanligt kylslagen för att vara mars, och ser fram emot
april.
Med våra bästa hälsningar och Glad Påsk
Robin och Marion
Underlag: "Årspraktika" av Britt-Marie Hallbert
.