VLADIMIR PUTINS FÖRFÖLJELSE AV LITTERATUREN, MUSIKEN OCH KONSTEN, VISAR ATT HAN ÄR SKRÄCKSLAGEN FÖR EN KULTUR SOM SÄGER SANNINGEN.
Det var tidigt i februari i år som en arresteringsorder utfärdades mot den ryske författare Boris Akunin. Med titlar som "Vinterdrottningen", "Turkisk gambit" och "Leviathan" är han en av landets populäraste och översatt till en mängd språk, däribland svenskan. Hans brott: Han motsatte sig Ukrainakriget och kritiserade Putin. Därför anklagades han först för terrorism och extremism och klassades sedan som utländsk agent. I februari skulle han till sist alltså ha gripits av polisen, om han inte befunnit sig i exil i Storbritannien.
Boris Akunin är bara en i en mycket lång rad av författare, konstnärer och intellektuella som angripits av Putin-regimen. Många som Masha Gessen och Valerij Panjusjkin, har liksom han drivits i exil. En del har dödats, andra slängts i fängelse efter fabricerade anklagelser.
Regimen gör också vad den kan för att sätta ekonomiskt tryck på sina intellektuella motståndare.
Den slår mot annonsintäkter och royalties och utövar påtryckningar på utländska stater att inte låta exilryska presidentkritiker uppträda.
Vladimir Putins förföljelsekampanjer mot företrädare för den ryska kulturen är inge ny företeelse.
Tvärtom följer han bara en rysk tradition med månghundraåriga rötter.
På onsdagen hölls ett seminarium om läsande i Stockholm, arrangerat av Bokförlaget Stolpe samt Axel och Margaret X:son Johnsons Stiftelse. Bland talarna fanns Bengt Jangfeldt, en av Sveriges stora auktoriteter på den ryska kulturen och litteraturen. Vi må beundra den stora myllan av ryska författare, var hans budskap, man måste veta att de under landets moderna historia arbetat i kamp mot regimen.
"Från första början har de förföljts", säger Jangfeldt. Till och med "upplysningsmonarken"
Katarina den Stora lät bränna böcker och skicka författare till Sibirien, en även fortsättningsvis vanlig metod.
Aleksandr Pusjkin censurerades och förvisades, Ivan Turgenjev dömdes för brott mot censurlagarna
och förvisades till sitt gods. Fjodor Dostojevskij deltog i en socialistisk studiecirkel, skenavrättades och dömdes till tio år i Sibirien. Maxim Gorkij - dömd till fängelse och förvisad till Krim.
Och så har vi inte ens nått fram till kommunistperioden och massmördare som Lenin, Stalin och
Brezjnev. Hundratals författare avrättas, hetsas till självmord, drivs i landsflykt, döms till psykiatrisk tvångsvård, censureras. Det handlar om Nobelpristagare som Solzjenitsyn, Bunin och Pasternak, om giganter i litteraturhistorien som Mandelstam, Bulgakov och Achmatova.
Thomas Mann
"Motståndet mot Putin måste arrangeras från exilen", konstaterar Bengt Jangfeldt och drar likheter med den exiltyske författaren Thomas Mann och hans syn på nazismen i sitt hemland. " Det fanns en naiv syn på Tyskland då, liksom ibland på Ryssland i dag".
Thomas Mann förespråkade vad han kallade "militant humanism", där han tog kraftigt avstånd från Hitler och västvärldens försök att blidka honom och gå honom till mötes. Det enda sättet att nå en varaktig fred var att krossa Hitlerregimens barbari.
Vi måste lyssna på de ryska intellektuella, stötta dem, hålla upp dem i ljuset, se till att deras budskap sprids långt över landets gränser.
"Något som detta har inte skett sedan Stalins stora terror", konstaterar Boris Akunin när han stämplats som terrorist av Putins livrädda regim. Efter det har han drabbats av en arresteringsorder, Aleksej Navalnyj har mördats och diktatorn Putin fuskat till sig ytterligare en valseger.
Underlag: Ledare DN 22 mars 2024.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar