fredag 15 mars 2024

DAMEN MED SLÖJAN



 En av de vackraste  målningarna på Nationalmuséum i Stockholm heter "Damen med slöjan", föreställande den franska pastellmålarinnan Marie-Suzanne Giroust, gift med den svenske konstnären Alexander Roslin, som var hyllad porträttmålare i Paris i drygt 40 år. Han var medlem i den franska konstakademien och fick tjänstebostad och ateljé i Louvren. Där bodde han när franska revolutionen bröt ut 1789. Han levde och lyckades överleva i Louvren under hela den kaotiska tiden trots att många av hans kunder antingen var avrättade eller hade flytt ur landet.

Han kom till Frankrike 1752 som en i Frankrike totalt okänd konstnär med framgångar bakom sig i Italien och Sverige. I bagaget hade han egentligen bara sin talang och ett introduktionsbrev till hovet i Versailles. Han missade inte chansen. På kort tid blev han porträttmålaren på modet, specialist på att måla tyger: siden, sammet, guld och broderier.

                                               Alexander Roslins Gustav III 

Roslin ställde ut på Parissalongen 1753 och blev presenterad hos Madame de Pompadour. Han fick nu många uppdrag i den högsta franska societeten, i tyska hov, i Ryssland och hos Gustav III. Katarina den stora av Ryssland ville att han skulle stanna där, men han smet iväg.
Hans hustru, pastellmålarinnan, var också medlem i den franska konstakademin. Paret fick fyra barn, men olyckligtvis avled Marie-Suzanne i bröstcancer vid bara trettioåtta års ålder, 1772. Roslin blev helt nedbruten, men som tröst förlänade Gustav III honom riddartecknet av den nyinstiftade Vasaordern och han fick pension från Sverige. Då kunde han stolt signera sina tavlor "Le chevalier de Roslin." Roslin målade långt över hundra porträtt av sin samtids personligheter inom hovet, aristokratin och kulturlivet. 
Han brukade normalt signera tavlorna "Roslin le suédois" utom under revolutionen.
Han hade åtta verk på den första revolutionssalongen 1791, samtliga signerade "Roslin
académicien", som en protest mot den politiska utvecklingen i samhället. Alexander Roslin levde kvar i Louvren till sin död 1793. Han blev sjuttiofem år.

Underlag: Herman Lindqvist












         




1 kommentar:

  1. Spännande historia som jag inte hade hört förut och en mycket omvälvande tid den utspelades i. Hoppas ni får en trevlig vecka. //Mathilda

    SvaraRadera