lördag 26 januari 2019

MATMYTER


Vi tror vi skall undvika frysta grönsaker, ljust bröd och fet mjölk. Och att knäckebröd,
fisk och kyckling alltid är nyttigt.
Men det stämmer inte helt. Näringsfysiologen Fredrik Paulún avslöjar några av våra 
vanligaste myter om mat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖTT ÄR BRA BARA DET ÄR SVENSKT

Ja, men köp då ekologiskt. Det har en bättre kött-
kvalitet och lägre fetthalt. Då vet du att djuret har 
haft något slags drägligt liv. Köttbullar och ham-
burgare kan ha sitt ursprung i flera länder och
kan vara stekt i animaliskt fett. Leta reda på en
lokal köttproducent och handla där.

KNÄCKEBRÖD ÄR BÄTTRE ÄN MJUKT BRÖD

Nej, det är lurigt. Brödet tillverkas i så hög värme
att  det  bildas akrylamid. Ju brunare  bröd desto
sämre. Välj rågbröd som är bakat långsamt i låg
temperatur och gärna med frön på.

KYCKLING ÄR NYTTIGT

Kycklingar från Asien kan ha haft ett helvete med
trånga, smutsiga burar och avklippta näbbar för att
de inte skall hacka ögonen ur varandra. Men till
exempel majskyckling som fötts upp på majs i stället
för kraftfoder, både smakar bättre och är full av anti-
oxidanter.

BORDSSALT ÄR BÄTTRE ÄN VANLIGT SALT  
Ofta, men det måste vara joderat och helst innehålla
kelp eller andra alger.

FÄRSK FRUKT OCH GRÖNSAKER MÅSTE 
VARA BÄTTRE ÄN FRYSTA
Nej, fryst frukt och grönsaker skördas och fryses in
när de är perfekt mogna, fulla av antioxidanter och
fria från tillsatser. Men färska, nyplockade hallon,
jordgubbar och smultron är godast.

MINIMJÖLK ÄR BÄST. FETMJÖLK GER FÖR MYCKET FETT

Mejerifetterna som tidigare ansågs farliga för hjärta
och kärl är omvärderade. Inte ens vad gäller vikten
är fetmjölken sämre än lättare mjölk.

FISK ÄR MAGERT OCH GER EN MASSA NÄRING

Generellt är fisk bra men inte alltid. Odlad Pangasius 
är en fisk som ofta föds upp i smutsiga odlingar med
avloppsvatten. För att de inte skall bli sjuka ger man
dem antibiotika som överförs till oss.
Odlad fisk skall man granska kritiskt eftersom de ofta 
lever i trånga kassar och inte kan bilda stim så som de
ska. Då blir de stressade och äter på varandra.

RISKAKOR SOM ÄR SÅ LUFTIGA MÅSTE VÄL VARA NYTTIGA
Inte om de är smaksatta med socker och syntetiska
kryddor, och inte om man äter för mycket. De kan
innehålla arsenik och bör därför inte ges till barn.

VITAMINVATTEN ÄR ETT PERFEKT SÄTT ATT DRICKA HÄLSA
Nej, oftast är de sockrade och gör mer skada än
nytta.Oftast är flaskan med vitaminvatten dyrare än
innehållet. Det är en stötande cynism i detta.

Underlag: Fredrik Paulún i Expressen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar