söndag 20 december 2020

DOMSTOLAR VÄNTAR


 TUNGA RÄTTSPROCESSER FÅR DONALD TRUMP RÄKNA MED NÄSTA ÅR.

Livet efter Vita huset kan komma att präglas av svåra juridiska bekymmer för den tidigare presidenten. Misstankar om bedrägeri, skattebrott och sexuella trakasserier - åtminstone sex rättsprocesser väntar Donald Trump nästa år. Vissa kan leda till fängelse.                                          --------------------------------------------------------------------------------------------------
Donald Trump hade hoppats tillbringa de kommande fyra åren i Vita huset. I stället riskerar han nu att få tillbringa dem i rättegångar. Åtminstone sex tunga rättsfall väntar Trump nästa år.
Som president kunde Trump mestadels undvika konsekvenser för handlingar som juridiska experter och kritiker menar ha brutit mot lagen. Men när han lämnar Vita huset i januari kan han inte längre skyddas av sitt ämbete.
Döms Trump för de mest allvarliga brott han anklagas för kan det handla om fleråriga fängelsestraff och återbetalning av skatteskulder på mer än 100  miljoner dollar.
- När Trump lämnar vita huset kan han inte längre hota med presidentens makt för att stoppa dessa utredningar, säger Daniel Alonso, en tidigare federal åklagare, till BBC.


Redan tidigare har Donald Trump anklagats för 26 fall av sexuella trakasserier och våldsamma övergrepp. Hans företag har stämts mer än 4000 gånger och han har begärt sina bolag i konkurs sex gånger. Men han har aldrig stått inför en så diger samling snåriga rättsfall som de som väntar nästa år.
-  Få har så slugt undvikit konsekvenserna av sina handlingar. Men nu kan hans tur vara på väg att ta slut på ett brutalt sätt. Det rör sig om väldigt allvarliga fall och den här gången kan han inte benåda sig själv, säger journalisten Jane Mayer, som granskat Trumps rättsfall, till radiokanalen NPR.
De anklagelser som tycks göra Trump mest oroad handlar om skattefusk och bedrägeri.
Cyrus Vance, högsta åklagare i staden New York, utreder nu det som beskrivs som "potentiellt långvariga och utförliga kriminella handlingar på Trumps företag". Att döma av New York Times tidigare undersökningar av Trumps företag kan det handla om både stora och små skattebrott. Trump har till exempel dragit av 70 000 dollar för "hårvård", en orimlig summa. Han har givit dottern Ivanka Trump hundratusentals dollar som felaktigt redovisats som "konsultarvoden". Tyngre anklagelser handlar om att han skapat två olika redovisningar av företagens ekonomi, den positiva för att visa upp för banker och försäkringsbolag. Enligt Trumps advokat Michael Cohen har den negativa använts för att slippa skatter och den positiva för att få bra lånevillkor och lägre försäkringspremier.
Han hävdar att Trumps företag kan ha gjort sig skyldiga till tre sorts bedrägerier, gentemot banker, försäkringsbolag och skattemyndigheterna


Ett annat uppmärksammat rättsfall handlar om stora utbetalningar till två kvinnor, Karen McDougal och Stormy Daniels, som haft sex med Trump och som tystats med stora penningsummor ur Trumps kampanjfond. Flera kvinnor står i kö och anklagar Trump för våldtäkt, sexuella trakasserier och förtal. Han har även stämts av brorsdottern Mary Trump som hävdar att Donald Trump stal miljontals dollar från sin far Fred när han dog 1999. I sin stämningsansökan säger hon att "bedrägerier var ett sätt för Donald Trump att leva".

Trumps personliga finanser är i farozonen. Enligt New York Times har Trump skulder på över 300 miljoner dollar som måste betalas inom fyra år. Financial Times rapporterar i sin tur att Trumps fastighetsbolag har skulder på 900 miljoner dollar som måste återbetalas före 2024.
-  Det är hans presidentämbete som skyddat honom från såväl fängelset som fattighuset, säger författaren Timothy Snider, som granskat Trump, till New Yorker.



Oavsett om Trump döms eller inte kan dessa rättsprocesser bli början på en lång, förödmjukande och kostsam juridisk strid. Enligt New York Times utredning kan Trump vara skyldig skattemyndigheterna mer än 100 miljoner dollar. Bara de juridiska kostnaderna för dessa rättsfall kan komma att kosta nästan lika mycket för Trump.

Underlag: Martin Gelin DN








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar