onsdag 16 december 2020

VÄRLDENS BEFOLKNING


EN NY AMERIKANSK STUDIE PEKAR PÅ ATT JORDENS BEFOLKNING MINSKAR REDAN OM 40 ÅR.

Befolkningsexplosionen uteblir. Antalet människor i världen kommer enligt ny forskning vara långt mindre år 2100 än vad vi har trott.

Världens befolkning lär minska drastiskt i mitten av detta århundrade. Det är den överraskande slutsatsen av en studie från University of Washington i USA. Forskarna som ligger bakom den nya prognosen förväntar sig att befolkningskurvan kommer att vända nedåt redan 2064, då det kommer att finnas 9,7 miljarder människor i världen. Därefter kommer kurvan att fortsätta nedåt, så att det vid sekelskiftet 2100 bara kommer att finnas 8,8 miljarder människor i världen. Det är mycket lägre än FN:s tidigare prognoser, som förutspår ett befolkningstal på 10,9 miljarder 2100.
Över hela världen finns det ett tydligt samband mellan i synnerhet kvinnors tillgång på utbildning och preventivmedel, och hur många barn de får. Ju högre utbildning desto färre barn.

I de flesta länder kommer kvinnorna att få färre än två barn i  genomsnitt, vilket innebär att länderna inte kommer att kunna upprätthålla sina befolkningssiffror. Mest extrem är utvecklingen i Portugal, Japan, Spanien, Italien och Sydkorea, som kommer att förlora mer än hälften av sin befolkning fram till 2100. Endast i enskilda regioner i världen kommer befolkningen att fortsätta att öka. Det kommer att ske i Mellanöstern och Afrika - med den största tillväxten söder Sahara.
Jämfört med i dag kommer befolkningens sammansättning att förändras över hela världen så att antalet äldre blir allt mer dominerande. År 2100 kommer antalet människor över 65 år att vara 2,3 miljarder, medan bara 1,7 miljarder är under 20 år. Antalet människor över 80 år kommer att stiga till 866 miljoner att jämföra med 140 miljoner i dag.

En av de viktigaste konsekvenserna av utvecklingen blir att arbetsstyrkan blir en mindre andel av befolkningen. Därmed blir många länder, inte minst de som är rikast i dag, beroende av invandring för att bibehålla en fortsatt ekonomisk tillväxt.

EN KRITISK GRANSKNING

Frågan är om man skall ta en prognos av det här slaget  på allvar? Den bygger naturligtvis på en enorm mängd statistik. Men som alla vet, statistikens värde är ju helt beroende av vilka data man matar in.
När det gäller  jordens befolkningsutveckling i ett hundraårigt perspektiv måste det rimligen finnas en väldig osäkerhet i den här prognosen. Vad vet vi till exempel om den klimatförsämring som kan drabba oss enligt enade experter. Hur märkbar blir den?  Kommer den att påverka växtlighet och skördar? Kommer den att påverka tillgången på mat? Och om den gör det, vilka kan konsekvenserna bli? Om stora områden runt ekvatorn blir obeboeliga för människor, om stora arealer blir öken beroende på torka och som en följd av detta, och om dricksvattnet tryter, vad gör vi då? Hur väger man in risken för nya pandemier, krig och annat elände under det kommande seklet? Till allt detta kan man sedan lägga de stigande vattennivåerna, som en följd av avsmältningen vid polerna.
Att kvinnor får tillgång till preventivmedel påverkar naturligtvis barnantalet. Men det måste också beaktas att kvinnor med ökande utbildningsnivå lättare inser att framtiden kan bli osäker för nya generationer och avvaktar därför med att sätta barn till världen.

Den här studien från University of Washington förefaller inte särskilt välgrundad. Det är tveksamt om man skall tro på den överhuvudtaget. Vad vi kan vara överens om är att antalet nyfödda barn kommer att minska kraftigt under kommande sekel.

Underlag: Illustrerad Vetenskap nr 1/21


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar