söndag 6 december 2020

RÄDDA MUSIKSKOLAN


 I Sverige har den kommunala musikskolan blivit en triumf. Den har lagt grunden till "det svenska musikundret". Alla barn, oavsett var de bor, har fått del i ett aktivt musikliv. Över alla klassgränser och bortom skillnaderna mellan stad och land har musiken fått fäste, tack vare en uttalad utbildnings- och kulturpolitik från 1960-talet och framåt.


För småländska Gislaved är musikverksamheten en magnet, som lockar familjer och kvalificerade lärare att flytta till kommunen. Där finns symfoniorkester, musikkår, kammarkör, manskör och ett storband. Cirka 700 elever är inskrivna i musikskolan i Gislaved. Ett 30-tal högt kvalificerade, välutbildade musiklärare som har studerat komposition och dirigering på musikhögskolan och deltar i orkestrarna. Kommunen har varit pådrivande och politikerna är stolta.
Därför kom det som en chock när Skolinspektionen 2019 gav kommunen i Gislaved hot om ett vite på 500 000 kronor om man inte tog bort musikskolans undervisning från all lektionstid.   

                        GENERALDIREKTÖREN I  SKOLINSPEKTIONEN HELÉN ÄNGMO

Skolinspektionen hotar alltså Gislaved med böter om man inte gör som de säger. Alternativet för Gislaved är att lägga Musikskolans verksamhet på sena eftermiddagar eller kvällar. Det är orimliga krav som Inspektionen ställer. Om inte eleverna kan utnyttja ordinarie skolskjutsar, hur ska de kunna ta sig till Musikskolan och hem igen? En och annan förälder kan kanske klara detta men långt ifrån flertalet. Detta blir ett olösbart problem, regeln skall väl gälla i hela landet, både i samhällen och på landsbygden. Men härutöver är det ju ett sorgligt faktum att Skolinspektionen vill utöva sin ledning genom hot och tvång. De riskerar genom sitt agerande att ta död på hela idén med musikskolor runt om i landet.
Maria Schottenius har tagit upp det här problemet i DN 30 november. Hon har intervjuat den skolinspektör som handlagt det här ärendet. Han säger sig följa lagen, "Man kan inte använda obligatoriskt planerad skoltid till annan verksamhet", säger han självsäkert. Skolöverstyrelsen, som är den överordnade myndigheten för landets skolor, har i denna man hittat en ovanligt korkad person, en paragrafryttare av värsta slag. Formuleringarna i regelverket är mindre lyckade och en lagändring är på gång, men även inom ramen för nuvarande skrivning kan Musikskolan leva vidare som nu. Vad det handlar om är hur man skall tolka formuleringen "obligatorisk planerad skoltid" och huruvida Musikskolans verksamhet skall hänföras till "annan verksamhet". Generaldirektören borde förklara för sin handläggare hur man på ett välvilligt sätt kan tolka lagen innan den blir ändrad.
                                                               ANNA EKSTRÖM

Förre generaldirektören för Skolöverstyrelsen Anna Ekström, nu utbildningsminister, tolkade lagtexten till Musikskolans fördel - en mycket klok kvinna tycker vi i Sherwoodskogen.

Reaktionerna på Skolinspektionens beslut blev starka i hela landet. Skolledare i fem glesbygdskommuner sammanställde i våras ett öppet brev till regeringen utifrån vad de kallar "Gislaveddramat". De skriver:

"Följden har blivit att barn och unga i flera kommuner under innevarande läsår inte spelat något instrument alls på grund av dåliga kommunikationer, socioekonomiska förutsättningar som omöjliggör aktiviteter på kvällstid eller det faktum att instrumentlärarna från grannkommunen inte kan köra 10 mil på dåliga vägar in i fjällvärlden på kvällstid".

Det svenska musikundret kräver en fortsatt satsning på Musikskolorna.


UNDERLAG: Maria Schottenius, DN






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar