lördag 5 december 2020

TRUMPMYGLET FORTSÄTTER


                                    UTREDNING OM MUTOR FÖR TRUMP-BENÅDNING

USA:s justitiedepartement utreder misstankar om planer på olagliga överföringar av kampanjpengar till  Vita huset i utbyte mot beslut om benådning från president Donald Trump. Därtill ska presidenten ha undersökt möjligheterna att benåda tre av sina barn och advokaten Rudi Giuliani.

I de maskerade domstolsdokumenten nämns inga namn, men åklagare uppges ha mottagit något slags bevis på att planer funnits på att erbjuda benådningar mot pengar. Man uppger att det finns planer på att "konfrontera" tre personer med uppgifterna, en  av dem ska ha varit frihetsberövad så sent som i somras. Åtminstone en av dessa personers juridiska ombud ska, enligt dokumenten, ha pratat med Vita husets jurister om en benådning. Åklagare har fått domstolens tillstånd att begära ut exempelvis mejlkonversationer mellan de berörda advokaterna och deras klienter.


De komprometterande uppgifterna har kommenterats av president Trump på Twitter med ett "fake news". Det gäller sannolikt också uppgifterna om att han har diskuterat möjligheterna att benåda sina tre äldsta barn Donald, Ivanka och Eric och sin svärson Jared Kushner och advokaten Rudi  Giuliani.
Sonen Donald Trump har varit i utredning för sina kontakter med Ryssland angående Hillary Clinton och Jared lämnade falska uppgifter om sina utländska  kontakter när han sökte säkerhetsklassning vilket presidenten ändå gav honom. Hela Trumps organisation är föremål för omfattande utredningar om ekobrottslighet i New York. Advokaten och Trump själv riskerar åtal i samband med sparkandet av den tidigare rådgivaren Michael Cohen, som dömdes till fängelse för bland annat ekobrottslighet.

Suspekta benådningar har förekommit tidigare, till exempel när nytillträdde Gerald Ford benådade sin företrädare Richard Nixon efter Watergate-skandalen. Ännu mera suspekt är det emellertid när Donald Trump tar kampanjpengar som betalning för att benåda några i sin familj och en tidigare rådgivare.

Underlag: Ossi Carp, DN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar