måndag 28 december 2020

GOTT NYTT ÅR 2021



                                   GOTT NYTT ÅR 2021

Vi lämnar det tunga året 2020 bakom oss, ett år som dominerats av coronan och som bara i vårt land skördat över 8 000 offer, de flesta gamla människor.

Vi vet att coronan följer oss över årsskiftet men vi har välgrundade orsaker att hoppas på ett bättre 2021. Vaccineringarna har kommit igång och man bedömer att hela landets befolkning är vaccinerad till sommaren.

Vi kan alltså hoppas på att kunna föra ett någorlunda normalt liv igen år 2021.

                                      TACK FÖR I ÅR

Vi tackar alla läsare för det intresse ni visat oss i Sherwoodskogen under året. Vid årsskiftet kan vi notera närmare 150 000 besök sedan starten. "Den Äldste" i Sherwoodskogen tackar alla yngre medarbetare i Dalby och på Torö för ert fina arbete under året. Det är mycket er förtjänst att vi nått ut så här bra.

ETT GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VI ER ALLA / Robin och Marion


                                        ÅRSSKIFTET

O så högtidligt allting känns

och hur mättat av allvar och öde

inför denna godtyckligt valda gräns

i tidens oändliga flöde.

Klockorna bångar all världen kring

och det vankas champagne på borden

precis som om verkligen någonting

hade förändrats på jorden.


Alf Henrikson

                                         JANUARI

Men livet måste gå vidare. I januari håller vi oss med goda föresatser, en del nyårslöften har man dessvärre glömt redan på nyårsdagen. Vi kastar ut julgranen, skottar snö där det behövs och ser att dagarna blir längre. De förlängs med nästan en timme i Skåne, bra mycket mer än en timme i Svealand och ungefär tre timmar i Lappland.

                            VAD HÄNDER UNDER 2021

Vaccineringarna fortsätter. Storbritannien lämnar EU med ett bräckligt Brexit-avtal. Handeln kompliceras. Det blir svårare för svenskar och andra att komma in i Storbritannien, och det blir krångligare för över 50 000 svenskar som redan finns där. I sämsta fall blir brexit en signal till andra länder att överväga sitt medlemskap i  EU. Tyskland och Frankrike lär skall arbeta på en moderniserad EU-modell, där alla "småfrågor" går tillbaka till resp land och bara de "tunga" blir kvar i Bryssel. Utvecklingen i USA kommer att påverka oss, osäkert hur. Klimatförändringarna kommer definitivt att påverka oss. Här uppe i norr känner vi redan av de varmare vintrarna. Under 2021 ställer vi om klockorna för sista gången. Varje land får bestämma om de vill ha normaltid eller sommartid. Riksdagen i Sverige tvekar. I takt med att coronan släpper sitt grepp i världens länder kommer mycket att förändras . Kanske blir det aldrig riktigt som förr med allt resande, offentliga  evenemang, idrotten och inte minst när det gäller umgänget människor emellan. Men att det går mot förbättringar är  helt klart.

Januari har fått sitt  namn efter guden Janus som kunde skåda både i det förgångna som i framtiden med sina två huvuden.

                                    BONDEPRACTICAN

JANUARIUS, Thors månad

Såsom de tolf dagarne i Jule-helgen skicka och foga sig med mulet väder, rägn, snö eller klart, så foga ock de tolf månader med sig hela året igenom.

Höres Thordön i denna månan, det räknas som fruktsamt år, mycken storm är ett godt tecken att bygga eller flytta hus, göra bröllop. I denna månan är det gott att dricka en god dryck vin fastande och skall man fastandes bruka heta örter som Ingefär, Peppar och Näglikor.









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar