torsdag 17 december 2020

OPÅLITLIGE ORBAN



 ORBAN SPOTTAR EU I ANSIKTET

Det hann inte ens gå en vecka efter att EU-toppmötet avslutades. Där förklarade ledarna stolt att en uppgörelse nåtts om budgeten och coronafonden, och att Ungern och Polen hädanefter skulle hålla sig till demokrati och rättsstatliga principer. På tisdagskvällen fattade det ungerska parlamentet åter ett beslut i strid med sådana värden. Grundlagen skall nu slå fast att mamman till ett barn är kvinna och pappan är en man. Hela poängen är att homosexuella par inte skall kunna adoptera. Det påstås vara ett försvar för "den traditionella familjen" och kristna normer.. Man kunde tro att minoriteters rättigheter hör dit. Men premiärminister Viktor Orbáns huvudsakliga religion är att han själv bestämmer. För samtidigt ändras valregler för att i än högra grad gynna Orbáns regeringsparti Fidesz. Och insynen i hur statskassan används ska strypas, så att det blir enklare att dela ut dusörer till premiärministerns vänner.

                      Vy över Bukarest och bron över floden Dámbovita som rinner ut i Donau.

Kompromissen på EU-toppmötet innebar att Ungern och Polen släppte sitt veto mot mångmiljardpaketen som ska hjälpa medlemsländerna att överleva pandemin. En mekanism - unionens favoritord-  ska till att ingen fuskar med bidragen eller ägnar sig åt korruption. Men de nationalkonservativa i Ungern och Polen är i färd med att montera ner de oberoende domstolarna och pressfriheten. Ingen tvingar dem att bygga upp något igen. Och om det i framtiden går att bevisa att mänskliga rättigheter har med EU:s budget att göra, därpå tvivla de lärde. Orbán ger nu EU fingret genom de nya lagarna. För honom är unionen ingen förening han tillhör, utan precis som under flyktingkrisen en motståndare som skall bekämpas. Och, förstås, en bankomat.

Ungerska folket hör naturligtvis hemma i den europeiska gemenskapen. Viktor Orbán och hans kumpaner gör allt för att visa att det inte gäller dem själva.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar