fredag 25 december 2020

VPK BLEV V


 När Vänsterpartiet strök "Kommunisterna" ur partibeteckningen vid en kongress år 1990 röstade 163 för, men 133 notsatte sig namnbytet. Visserligen har det gått  30 år sedan dess, men kanske säger det något om varför partiets vurm för kommunismen lever kvar. Många företrädare och medlemmar som är aktiva i dag, valde tidigare att engagera sig i ett kommunistiskt parti. Detta går inte att komma ifrån.

Vänsterpartiet har tydligen mycket att lära av Venezuela och Kuba, bland annat hur man gör Sverige till ett socialistiskt land, och det kommer inte att vara en dans på rosor. Det konstaterade företrädare för Vänsterpartiets Malmö-avdelning häromveckan, när de arrangerade ett gemensamt Facebook-event med Svensk-Kubanska föreningen och Venezuelanätverket. Syfte? Att visa solidaritet med och försvara de två kommunistiska regimerna.


Det är inte första gången Vänsterpartiet håller hyllningsmöten med diktaturernas svenska lobbygrupper. Liknande tillställningar har nyligen anordnats av V-föreningar  i bland annat Stockholm, Västerås och Ulricehamn. "Hur är det möjligt att ni i Vänsterpartiet år 2020 har representanter i ert parti som samtidigt är representanter för en organisation som vill införa kommunistisk enpartidiktatur?" frågade Liberalernas Fredrik Malm i riksdagens talarstol i onsdags förra veckan. Ingen svarade.
Ja, det är anmärkningsvärt. Men blir vi förvånade? Rubriker om hur Vänsterpartiet slussar miljoner till diktaturer och extremistiska rörelser återkommer gång på gång. Uppgifter om hur partiet demonstrerar sida vid sida med grupper som hyllar Stalin och Nordkorea likaså.

Det fanns en tid då Vänsterpartiet öppet ville införa diktatur i Sverige, och publikt allierade sig med totalitära stater med aktiva korrektions- och tvångsarbetsläger. Idag är det inget partiet skyltar med - i stället tycks de tvivelaktiga vänskapliga banden och de kommunistiska idéerna gro under ytan.   


För några veckor sedan uppmärksammades hur Vänsterpartiets nya vice ordförande Ida Gabrielsson år 2005 deklarerade att "Jag är kommunist för jag tycker vi har en stolt historia". Hon är inte ensam om saken, År 2001 uttrycktes motsvarande av Ali Esbati, i dag riksdagsledamot och ledamot av Vänsterpartiets partistyrelse.

Och det är besynnerligt när ett parti som gör anspråk på att vara en god demokratisk kraft, visar  solidaritet med förtryckande regimer.

Underlag: Susanna Silverskiöld, SvD, och Toröredaktionen







  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar