Efter det svala och ruggiga vädret i mars och april borde ju solen och värmen komma i maj. Måtte så ske i år.
.
Den tjeckiska regeringen har nu avslöjat resultatet av en lång utredning av explosionerna i landet 2014. Två medlemmar av GRU:s elitenhet ska ha legat bakom attentatet. Syftet var att stoppa en vapenleverans till en bulgarisk mellanhand, som antogs ha tänkt sälja varorna vidare till Ukraina - som Vladimir Putin kort dessförinnan hade startat krig emot.
Bulgaren utsattes senare för mordförsök. Det gjorde också den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i England 2018. Brittisk säkerhetspolis pekade ut samma två ryssar, eller åtminstone två personer med samma falska pass, som Tjeckien nu samlat bevis emot. I Ryssland har de båda belönats med medalj.
Enhet 29155 var också inblandad i ett kuppförsök i Montenegro 2016. Den är en del av Putins pågående hybridoperation för att destabilisera Västeuropa, liksom för att eliminera diverse "förrädare" i utlandet. Trollfabriker och statsterrorism är två grenar av en samlad kampanj. Det kan tyckas märkligt att GRU lämnat så tydliga spår efter sig. Skripals skulle dödas med det kemiska stridsmedlet novitjok, som bara Ryssland har tillgång till. Samma ämne användes för övrigt vid mordförsöket på Aleksej Navalnyj. Men Putinregimen vill uppenbarligen att alla motståndare skall veta att de lever farligt.EU avvaktar även om det uttrycks "oro" över Navalnyjs hälsa och den ryska militära mobiliseringen vid Ukrainas gräns. Men också händelserna i Tjeckien visar att det inte finns några skrupler i Kreml. USA införde förra veckan nya sanktioner mot Ryssland. Tjeckien har utvisat 18 ryska diplomater. En europeisk solidaritetsaktion vore sannerligen på plats.
Underlag: Ledarskribenten Gunnar Jonsson DN
PS/ De ryska trupperna vid Ukrainas östra gräns kommer utan dröjsmål att återvända till sina ordinarie förläggningsorter, meddelade i går kväll den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu. Men sannolikt lämnar man kvar vapen och utrustning i området för att möjliggöra en snabb återupprustning. /DS
Så här ser opinionsläget ut inför valet i september:
KristdemokratiskaCDU/CSU 31% ; Bundnis 90/De Gröna 21%; Socialdemokratiska SPD 14%; Högernationalistiska AFD 11%; Marknadsliberala FDP 9%; Vänsterpartiet Die Linke 7%. Källa: Opinionsinstitutet Forschungsgruppe Wahlen 16 april
Vore den tyska valrörelsen ett mästerskap, står man inför två semifinaler. Den ena spelas mellan det kristdemokratiska CDU:s ledare Armin Laschet och systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder.
Armin LaschetEndast 13% av väljarna kan tänka sig välja CDU/CSU med Armin Laschet som förbundskansler, enligt en undersökning som opinionsinstitutet Forse nyligen publicerade. Vem som slutligen väljs som CDU/CSU:s kandidat är inte klart men mycket pekar på Markus Söder, som leder det mindre systerpartiet CSU i delstaten Bayern. Laschet är ministerpresident i delstaten Nordrhein-Westfalen, Tysklands folkrikaste stat.
Den andra semifinalen avgörs denna vecka. Den är sansad och strategisk, precis som de båda spelarna: Annalena Baerbock och Robert Habeck. De har delat på partiledarskapet för De Gröna sedan 2018.
Annalena Baerbock Robert HabeckHan beskrivs som den karismatiske, hon som den effektiva. Han talar flytande danska, har doktorerat i filosofi och arbetar som författare. Hon har varit framgångsrik gymnast, är jurist och har tidigare arbetat som journalist. Robert Habeck, den karismatiske, har länge varit väljarnas favorit. Men Annalena Baerbock har knappat in. 30 % av väljarna vill ha Robert Habeck som kanslerskandidat, 25 % föredrar Annalena Baerbock. Detta enligt en undersökning från opinionsinstitutet Civey, som tidningen Der Spiegel nyligen publicerat. Den som letar efter skandaler kring dessa två får nöja sig med små pinsamheter. Habeck har fördelen att han har regeringserfarenhet och uppfattas som folklig. Baerbock är alltid oerhört påläst och väl förberedd, säger statsvetaren Marc Debus. Men han menar att hennes stora fördel ligger i att hon är kvinna. Övriga kanslerskandidater tycks alla bli män.
Härutöver finns flera kandidater till kanslersämbetet. Alltsedan hon valdes till generalsekreterare i CDU har 56-åriga Annegret - allmänt känd som AKK - setts som Merkels tronföljare. Hon har tidigare lett delstatsregeringen i Saarland och står liksom Merkel för pragmatism och mittenpolitik. Hon anses stå Merkel nära.
Andra kandidater är:
Peter Altmeier, 60-årig näringsminister, Friedrich Merz. 62 årig jurist och gruppledare inom CDU, Jens Spahn, 38-årig hälso-och sjukvårdsminister. Han har profilerat sig som högerkonservativ kritiker av Angela Merkels politik.
Någon lätt uppgift blir det inte för vem det än blir att axla Angela Merkels ledarskap och fullfölja hennes mångåriga och uppskattade statsmannagärning.
Underlag: AB och DN
PS. Senare på dagen meddelades att Annalena Baerbock har valts till De Grönas kandidat till kanslersämbetet. /DS
PPS. Det meddelas att CDU:s ledarskap röstat för att stödja Armin Laschet som förbundskanslerkandidat. Laschet fick 77,5% av rösterna, Markus Söder 22,5% /DS