torsdag 22 april 2021

DAGENS NAMN - 23 APRIL



 På försök skall vi då och då ägna uppmärksamhet åt dagens namnsdagsbarn, namnet  och dess ursprung och människor och händelser som är knutna till dagen. Vi startar i     dag, Georg-dagen den 23 april.  Sedan inväntar vi med spänning läsarnas reaktioner på detta ämnesval. Är de positiva fortsätter vi en tid till.

Dagens namn 23 april är alltså Georg och Göran. Namnet Georg motsvarar latinets Georgius, bildat av grekiskans georgós,  jordbrukare. Förleden ge- finns i ord som geografi, geologi och geometri. Göran är en yngre form av fornsvenskans Örjan, som är en ombildning av Georg. 

Sankt Georg, i Sverige kallad Sankt Göran, är ett av den kristna världens populäraste helgon. Det beror inte på hans martyrdöd, om vilken inga säkra uppgifter finns, utan på den legend som knöts till honom långt senare, på 1200-talet. I legenden är Sankt Georg en riddare som befriar en prinsessa genom att döda en drake - ett urgammalt sagotema som i sagorna fått fantasifulla utformningar. I den kyrkliga konsten blev Sankt Georg (Göran) och draken också ett omtyckt motiv. Bernt Notkes träskulptur i Storkyrkan i Stockholm är ett vackert exempel.


Den latinska formen av namnet , Gregorius, förekom i Sverige på 1300-talet och Georg är känd sedan 1540. George Stiernhielm, "den svenska skaldekonstens fader" (1598-1672), är en av de svenskar som först brukade namnet. Vid millennieskiftet fanns det  omkring 30 000 svenskar som hette Georg eller George.
En tid stavades namnet Jöran eller Jören, t ex Erik XIV:s rådgivare Jöran Persson.
Under följande århundraden kom det oftast att ersättas av Georg. Det förekommer särskilt ofta i generationer som föddes på 1940- och 1950-talet, till exempel förre  statsministern Göran Persson, född 1949. Namnet bärs i dagens Sverige av mer än 95 000 personer, vilket gör det det till ett av de tjugo vanligaste mansnamnen. 



Sankt Georg är scouternas skyddshelgon och dagen firas av scouter  runt om i hela världen.


Underlag: Bengt af Klintberg










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar