onsdag 21 april 2021

SKÅNSKA STORKPROJEKTET


Sherwoodskogens utsände har intervjuat en av ledarna för det skånska storkprojektet Petter Albinsson och fick då en del färsk information om vad som är på gång.
Storkprojektets mål är att få tillbaka en vild storkstam till Skåne. Så här långt har projektet varit lyckosamt. Allt flera storkar återvänder efter vintervilan söderöver till Skåne för att häcka. 
Förutom att föda upp och släppa ut storkar arbetar man med att sätta upp boplattformar och uppmuntra elbolagen att synliggöra luftledningar.
Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes ornitologiska förening med ekonomiskt stöd från fonder, stiftelser, kommuner och faddrar. Svensk Våtmarksfond är en av huvudfinansiärerna. I ledningsgruppen för projektet ingår Petter Albinsson och Britta Lewin.

Storkprojektet har hägn runt om i Skåne. Pandominanpassade aktiviteter kommer att anordnas under våren och sommaren 2021.


På fågelskådningens dag, söndagen den 2 maj anordnas vid Fulltofta storkhägn nära Hörby ett spektakulärt skådespel med 25 häckande par på en och samma plats. Storkarna ruvar då för fullt och ungarna börjar titta ut.


Honan lägger ägg med två dagars mellanrum och lägger 4-5 ägg per säsong, normalt 2-4. Storkparet, som normalt lever med samma partner livet ut, börjar ruva först efter att andra ägget lagts. Ungarna kläcks och syns först när föräldrarna reser på sig. De nykläckta ungarna kan man se vid Fulltofta söndagen den 16 maj.


Häckningen är normalt klar i slutet av juni och i redena trängs då halvstora ungar. Det är nu dags att ringmärka ungarna. Detta inleds i hägnet i Fulltofta söndagen den 6 juni .


I slutet av juli är det dags att låta de hägnuppfödda ungstorkarna bli fria och ta till vingarna. Det är en magisk känsla att se hundratals storkar stiga till väders samtidigt.
Vad som skiljer storken från många andra flyttfåglar är att ungarna inte följer föräldrarna söderut till Medelhavsområdet eller norra Afrika. De samlas i stället i stora flockar och flyger själva söderut. Hur de kan hitta har ingen kunnat förklara. Nordafrika når de antingen via Gibraltar eller via Bosporen. De flesta tycks välja den ostliga vägen. Där hade någon i fjol sett storkflockar med över 500 storkar. Efter två till tre år söderut återvänder en del tillbaka till Skåne och häckar. Det beräknas att cirka 15% av de hägnuppfödda storkarna återvänder. I fjol häckade inte mindre än 80 storkpar i Skåne Det är det högsta antal som man känner till. och det tyder ju på att Storkprojektet har lyckats med sin uppgift.
Storksläppet sker vid Hemmestorps Mölla vid Veberöd lördagen den 24 juli klockan 1300. Välkomna!

Underlag: Erhållet från Storkptojektet









































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar