fredag 23 april 2021

PUTINS DÖDSPATRULLER


Ett mord här, ett sabotage där, eventuellt en statskupp. Och så de där sprängda ammunitionsförråden i Tjeckien för sju år sedan som fått sitt efterspel i år. Enhet 29155 inom ryska militära underrättelsetjänsten GRU har mycket att göra

Den tjeckiska regeringen har nu avslöjat resultatet av en lång utredning av explosionerna i landet 2014. Två medlemmar av GRU:s elitenhet ska ha legat bakom attentatet. Syftet var att stoppa en vapenleverans till en bulgarisk mellanhand, som antogs ha tänkt sälja varorna vidare till Ukraina - som Vladimir Putin kort dessförinnan hade startat krig emot. 


Bulgaren utsattes senare för mordförsök. Det gjorde också den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i England 2018. Brittisk säkerhetspolis pekade ut samma två ryssar, eller åtminstone två personer med samma falska pass, som Tjeckien nu samlat bevis emot. I Ryssland har de båda belönats med medalj.

Enhet 29155 var också inblandad i ett kuppförsök i Montenegro 2016. Den är en del av Putins pågående hybridoperation för att destabilisera Västeuropa, liksom för att eliminera diverse "förrädare" i utlandet. Trollfabriker och statsterrorism är två grenar av en samlad kampanj. Det kan tyckas märkligt att GRU lämnat så tydliga spår efter sig. Skripals skulle dödas med det kemiska stridsmedlet novitjok, som bara Ryssland har tillgång till. Samma ämne användes för övrigt vid mordförsöket på Aleksej Navalnyj.  Men Putinregimen vill uppenbarligen att alla motståndare skall veta att de lever farligt.

EU avvaktar även om det uttrycks "oro" över Navalnyjs hälsa och den ryska militära mobiliseringen vid Ukrainas gräns. Men också händelserna i Tjeckien visar att det inte finns några skrupler i Kreml. USA införde förra veckan nya sanktioner mot Ryssland. Tjeckien har utvisat 18 ryska diplomater. En europeisk solidaritetsaktion vore sannerligen på plats. 

Underlag: Ledarskribenten Gunnar Jonsson DN


PS/  De ryska trupperna vid Ukrainas östra gräns kommer utan dröjsmål att återvända till sina ordinarie förläggningsorter, meddelade i går kväll den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu. Men sannolikt lämnar man kvar vapen och utrustning i området för att möjliggöra en snabb återupprustning. /DS















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar