torsdag 15 april 2021

TRUMPS BOJKOTT



 Plötsligt vill Trump bojkotta Coca-Cola. Det är de nya vallagarna i Georgia - som gör det svårare att rösta - som skapat en spricka mellan Trumphögern och läskjätten.
Bråket är bara det senaste exemplet på hur spänningarna växer mellan Republikanerna och näringslivet i USA.

Det är ingen hemlighet att Trump älskar Coca-Cola. Under åren som president hade han en särskild knapp i Ovala rummet för leverans av Diet Coke.
Men nu har favoritläsken blivit en symbol för sådant som den före detta presidenten avskyr - Demokraterna och vänstern och rösträttsreformerna som bidrog till att han förlorade valet 2020. Därför uppmanar han sina anhängare att bojkotta drycken - ihop med produkter från andra bolag som Delta Airlines, finansbolaget Citigroup och distributionsföretaget UPS. "Det är dags för republikaner och konservativa att slå tillbaka", skriver han i ett uttalande.



Det som väckt hans vrede är företagarnas syn på de nya vallagarna i Georgia. Strax före påsk beslöt den republikanska majoriteten i delstaten att inskränka möjligheterna att förtidsrösta, skärpa kraven på id-kort, banta antalet vallokaler och göra det olagligt att bjuda väljare som köar på vatten eller snacks. Åtgärderna har väckt skarpa reaktioner: den amerikanska basebolligan MLB har valt att flytta sommarens All Star Match till en annan delstat och närmare 200 företag har ställt sig bakom ett uttalande till stöd för rösträtten i USA. Ledningarna för stora arbetsgivare som Delta Airlines ch Coca-Cola riktar kritik mot lagen i likartade uttalanden.
I lördags deltog över 100 företagsledare i ett digitalt möte för att diskutera gemensamma sanktioner, rapporterar Washington Post. Det kan bli aktuellt att fördröja investeringar i delstater eller frysa  kampanjbidrag till politiker som driver igenom de nya restriktionerna.

Republikanerna är upprörda. "Hycklare", rasar senatorn Marco Rubio i Florida, medan senatorn Roger Wicker från Mississippi anklagar Coca-Cola för att kapitulera för den "politiskt korrekta vänstern". Mitch McConnell, minoritetsledare i senaten, har uppmanat storföretagen att hålla sig borta från politiken. "Republikaner dricker också Coca-Cola och vi flyger och vi gillar baseball. Detta irriterar en massa republikanska fans så in i helvete", hävdar han.

Kanske levererar Trump det mest pikanta uttalandet: "Vi kommer inte att bli ett socialistiskt land", skriver den före detta presidenten - samtidigt som han rasar mot storföretagen.
Man kan väl konstatera att relationen mellan den amerikanska högern och näringslivet framstår som ganska komplicerad våren 2021. Bråket i Georgia är inte det enda exemplet.

Underlag: Karin Eriksson, korrespondent i Washington för DN









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar