torsdag 8 april 2021

CO2-REKORD


 För första gången i människans historia har koldioxidhalten passerat 420 ppm (parts per million) - senast halten var så hög fanns ingen is på Grönland. Nu beräknar den världsmeteorologiska organisationen WMO att jorden kan nå 1,5 graders uppvärmning om några år.

Det var vid observatoriet vid Mauna på Hawaii som den dystra rekordnoteringen gjordes i lördags - det dagliga genomsnittet av koldioxid har för första gången passerat 420 ppm, närmare bestämt 421,21.
Senast när halten av koldioxid i atmosfären var så hög var för runt fyra miljoner år sedan. Världen var omkring 3 grader varmare då och havsnivåerna 20-30 meter högre än i dag. Rekordet är ännu ett bevis på att minskningen under pandemin inte spelat så stor roll i det större perspektivet - halten koldioxid ökar obönhörligen.
Klimatskeptikerna menar att människans utsläpp inte spelar så stor roll.


Men detta bygger på ett missförstånd kring hur kolets kretsgång fungerar. Mänskligheten fortsatte att släppa ut stora mängder koldioxid även 2020 om än i några procent lägre takt än före pandemin. Så länge människan släpper ut koldioxid kommer halten i atmosfären att öka.
Just i år är dock den globala temperaturen något lägre än förra året vilket kan tyckas märkligt med tanke på den rekordhöga halten av koldioxid, men det har sannolikt med klimatfenomenet La Nina att göra. Och förra året var som bekant det varmaste som någonsin uppmätts, hela 1,25 grader varmare än före industrialiseringen för omkring 150 år sedan.

I dagsläget räknar forskarna med att en dubblering av CO2-halten skulle göra jorden runt tre grader varmare. Men det bör betonas att osäkerheterna i de här prognoserna är mycket stora. Det värsta scenariot i de senaste studierna pekar på att jorden, på sikt, kan det bli över 5 grader varmare om CO2-halten dubbleras.
Men där är vi inte än. Men risken för en sådan framtid ökar, så länge CO2--halten fortsätter uppåt.
Därför är helgens rekord en larmsignal som världen bör lyssna på.
Snart, när växterna på norra halvklotet vaknar till liv och ökar fotosyntesen kommer halten att sjunka igen. Men det oroande är att snittvärdena ökar år efter år. 2021 räknar forskarna med att vi når en dubblering av nivåerna före industrialiseringen. 


Underlag: Peter Alestig, klimatredaktör DN













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar