onsdag 14 april 2021

SLÄPP FÅNGARNA LOSS...


 Leif GW Persson har kallat honom "Sveriges dyraste brottsling". Mannen, känd som Gryningspyromanen, har bara dömts för ett fåtal bränder men misstänks ligga bakom hundratals. Lägg därtill samhällets kostnader för polisutredningar och övervakning.

I måndags hade han avtjänat två tredjedelar av sitt senaste straff och skulle friges villkorligt. Så här kom det nu att se ut enligt Aftonbladet:
Efter det villkorliga frigivandet skulle mannen anmäla sig hos frivården en gång i veckan och han skulle bära fotboja.
Men detta ville inte pyromanen. En källa säger till tidningen: "Han vägrade att ta på sig fotbojan som är villkoret för att få komma ut. Anstalten får inte - enligt lagen- kvarhålla personen då han ska villkorligt friges. Man släpper då ut honom och frivården och övervakningsnämnden efterlyser honom". 
Så här såg det ut och det var dags för nästa polisoperation som la ytterligare tusenlappar på den pengabrasa som Gryningspyromanen tänt. Och efter några timmar åkte han fast igen.

                                       (Detta återkommer vi till i nästa blogg)

En detalj men värd att notera: brottslingen vägrade ta på sig den fotboja som var villkoret för hans frigivning. Ändå släpptes han. Enligt lag. Kriminalvården bekräftar att så här ser det ut. En frigiven kan glatt marschera ut genom fängelseporten trots att han i samma stund bryter mot själva förutsättningen för sin frigivning.
Morgan Johansson får sätta igång omgående och komma  med en lagtext som tillåter fängelsepersonalen att komma med ett förvånat skratt varje gång  som någon tror att han har rätt att vägra uppfylla villkoren och ändå ska bli släppt.

Underlag: Erik Helmerson,  ledarskribent DN 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar