måndag 23 november 2020

GÅRDSFÖRSÄLJNING ÖL OCH VIN

                                                  Bilden visar svenska vingårdar 2020

Att kunna köpa med sig en flaska vin från besöket på en vingård är idag en omöjlighet. Men snart kan det bli verklighet.                                                                                                                                   Häromdagen drog Jök-partiernas utredning om gårdsförsäljnjng av vin och öl igång. (Jök står för januariöverenskommelsen). Och det var på tiden. Sverige är nämligen det enda landet i EU som totalt förbjuder entrepenörer att sälja sina egentillverkade alkoholhaltiga drycker till besökande gäster.

Antalet mikrobryggerier och vingårdar växer, trots att Sveriges alkohollagstiftning bakbinder branschen. Det är förstås en enorm konkurrensnackdel att som företagare behöva säga nej när en kund vill köpa ens produkter, och i stället behöva hänvisa till en statlig butik i närmaste stad. Hur ska svenska dryckesproducenter på allvar kunna konkurrera med sina europeiska motsvarigheter när de spelar efter andra regler?

                                                               Gårdsbryggeri

Det finns redan ett majoritetsbeslut i riksdagen om att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl. Men somliga stretar emot. Kritiker hänvisar ofta till folkhälsan. Som om de missat att den som vill komma åt stora mängder alkohol har gott om billigare alternativ. Ett lådvin eller öl från Tyskland eller Danmark till exempel.

Gårdsförsäljningen erbjuder snarare en lokalproducerad hantverksprodukt i kombination med upplevelsen i att på plats få ta del av hur kvalitetsdrycken tillverkas.

Ibland hävdas att gårdsförsäljningen skulle strida mot EU-rätten och vara omöjlig att förena med det svenska alkoholmonopolet. Men Finland är som bekant med i EU, och kombinerar gårdsförsäljning med bibehållet alkoholmonopol. Varför skulle det då vara omöjligt i Sverige?


Dessutom ska utredningen enligt direktiven ta fasta på att gårdshandeln inte får äventyra detaljhandelsmonopolet. Synd, kan tyckas. Det är svårt att tro att vuxna människor just i Sverige inte skulle kunna hantera vin och öl som inte först har köpts och lagrats av staten.

Gårdsförsäljning är inte en fråga om folkhälsa, utan kanske främst om svensk besöks- och turistnäring. För den som vill se företag blomstra på en levande landsbygd och värnar om småföretagens villkor, borde regelförändringen vara självklar.

Underlag: Ledarskribent SvD via Torö-redaktionen










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar