För en dryg vecka sedan, 24 oktober, firades FN:s 75-årsdag. Var det någon som gjorde det? Man skulle tycka att en sådan milstolpe borde firas över hela världen med flaggor, tal och högtidligheter, en av världens största och viktigaste organisationer. Detta borde ha firats i varje land, i varje liten stad runt om i världen i de 193 medlemsländerna. Men så blev det dessvärre inte, inte i lilla Dalby i varje fall och knappast någon annanstans heller. Varför detta ointresse? Har folk och regeringar tappat intresset för FN? Tycker man att FN har blivit en papperstiger, en "lame duck"?
FN är den enda globala organisation vi har som vi kan stödja oss emot när det blåser, även om de misslyckats i mycket under dessa 75 år. Trots allt så har FN genom åren bidragit till en säkrare och rättvisare värld. Man har under årens lopp agerat i tusentals frågor om fattigdom, krig och fred, klimatpåverkan och annat, men inte så sällan har detta motarbetats eller kullkastats med ett veto från någon av säkerhetsrådets permanenta medlemmar. Sverige har under många år arbetat för att vetorätten skall avskaffas.
FN kostar en hel del men försvinnande lite per capita. Själva organisationens budget var 2020 endast hälften av Stockholm stads budget eller motsvarande 26 miljarder kronor. Detta skall täcka verksamheten för de sex huvudprogrammen, däribland generalförsamlingen, säkerhetsrådet och sekretariatet. 70 % går till personalkostnader. Sverige bidrar med en procent eller ca 236 miljoner. Till denna obligatoriska del kommer också kostnaden för FN:s fredsbevarande insatser. Förra året var denna budget 6,5 miljarder dollar. USA betalar mest, 28 %, Sveriges andel var blygsamma 433 miljoner kronor.
Systemet med finansiering av verksamheten är att var och en betalar efter förmåga. Den största delen av finansieringen är dock beroende av ytterligare bidrag från medlemsländerna. Det gäller främst finansieringen av UNICEF som är helt bidragsberoende.
I den svenska debatten har Jimmi Åkesson länge hävdat att den svenska flyktinghjälpen skall gå direkt till FN:s flyktingorgan UNHCR, en åsikt som han inte fått gehör för.
2019 publicerade Dag Hammarskjöldstiftelsen en rapport över FN:s totala budget för 2017. Den uppgick då till 53 miljarder dollar att jämföra med världens samlade militära utgifter, som det året var 1739 miljarder dollar.
FN är konstant underfinansierat, mycket beroende på att medlemsländerna inte betalar sina av- gifter fullt ut. I år har endast 107 av 193 länder betalat avgifterna för 2020. Sammanlagt saknas 810 miljoner i förfallna avgifter.
Det är naturligt i en så stor organisation med mer än 40 000 anställda, att det finns ett antal goddagspiltar och att det förekommer allsköns korruption.
En svensk FN-anställd, Anders Kompass, verkade som visselblåsare för några år sedan och blottade missförhållanden som pedofili, sexuella trakasserier och annat. Han fick löpa gatlopp när hans överordnade chefer fick höra talas om detta. Han fick dock upprättelse efter flera år. Korruptionsskandalen inom UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar, har skakat organisationen. Toppchefer anklagas för att ha flugit business class världen runt med sina älskarinnor, delvis med svenska skattemedel.
Men trots detta är FN en organisation som gör global nytta.
FN fungerar bra vid katastrofer med stöd av olika slag, som mat, läkarhjälp, mediciner, tält och filtar och transporter. Men mindre bra i flyktingfrågor. Här är det främst enstaka länder och EU som agerar. FN fungerar bra i miljöfrågor när det gäller djur och natur men mindre bra eller inte alls i klimatfrågor. De större klimatöverenskommelserna har slutits mellan länder utan inblandning av FN. När det gäller krishantering har FN fungerat i några fall, t ex Korea och Kongo, men vetorätten i säkerhetsrådet omöjliggör en konstruktiv krishantering i stort, till exempel vid lokala konflikter och i nedrustningsfrågan.
Sammanfattningsvis måste det understrykas att FN behövs i dessa orostider och att organisationen därför förtjänar allas stöd, inte minst från USA, oavsett vem som blir näste president.
Dalbyredaktionen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar