torsdag 12 november 2020

SKROCK


I morgon är det fredagen den trettonde. Föreställningen om fredagen den trettonde som en olycksdag dök upp i mitten av 1800-talet men blev spridd bland folk i allmänhet först en bit in på 1900-talet. 1907 utkom en roman skriven av Thomas W Lawson med titeln "Friday, the Thirteenth" och som handlade om en panik bland börsmäklarna på Wall Street. Boken fick stor spridning och det blev fart på mytfloran runt den här dagen. Varför just talet tretton? En hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas den trettonde i kretsen. I den nordiska mytologin finns en berättelse om hur den onde Loke kom som trettonde gäst till ett gästabud i Valhall och sedan lurade den blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Fredagen hade en särställning i det gamla bondesamhället. Dagen betraktades som ett slags helg- eller vilodag, ungefär som det blivit i vårt moderna samhälle. Kontor och verkstäder börjar numera avfolkas redan vid lunchtid på fredagarna.

Talet tretton har alltså blivit ett oturstal hos oss, liksom talet 4 är det i japansk, kinesisk och koreansk folktro. Talet 9 är ett lyckotal i många asiatiska länder.

 Det finns mycket annat som kan betyda otur eller olycka i vår folktro. Det är kanske ingenting vi tror på, men de flesta av oss reagerar nog ändå på ett eller annat sätt. Några exempel:


-  Att lägga nycklar på ett bord ger otur. Dödar man en spindel blir det regn.

-  Ser man en svart katt gå över vägen betyder det otur, särskilt om den den kommer från vänster. Då gäller det att snabbt spotta tre gånger eller säga tvi, tvi, tvi.

-  Att ta in ljung i huset betyder annalkande död, att fälla upp ett paraply inomhus betyder otur, liksom att krossa en spegel, men det kan betyda sju års olycka, men slänger man en nypa salt över vänster axel kan den olyckan avvärjas.

-  Att nysa betyder att ens fiende nämner ens namn. Att säga prosit (Latin: "Må det gagna") avvärjer oturen eller olyckan. Det kan också betyda otur om man nyser när man skall gå ut.

-  Om en ogift plockar sju sorters blommor på midsommarafton och lägger dem under huvudkudden kommer man att drömma om sin tillkommande. Enligt Hasse&Tage i Svenska Ord är det en säkrare metod att lägga några tjejer under kudden.

-  Man får inte önska en skådespelare "lycka till" inför en föreställning, det ger motsatt effekt. En spark i baken är mer tursamt. Det tillämpas flitigt av skådespelarna själva.

-  Glöm inte att ställa ut en tallrik med risgrynsgröt åt hustomten på julafton bakom husknuten. Det gör tomten glad och givmild.

Det finns namn på de flesta fobier som kan dyka upp i skrock-sammanhang och i snarlika situationer. Till exempel höjdskräck: akrofobi eller flygskräck: aviofobi. Torgskräck heter agorafobi och rädsla för talet tretton heter: Triskaidekafobi, av grekiskans: Triskaideka "tretton" och phobos "rädsla".

Det finns en bra ramsa att ta till om något överraskande händer för att inte utmana ödet. Knacka med en knoge i trä, och om inget trävirke finns att tillgå, knacka dig på huvudet, och säg: "peppar, peppar ta i trä". Det brukar fungera.


Underlag: Har erhållits från de äldste i Sherwoodskogen






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar