torsdag 19 november 2020

SPRICKOR I EU


 EU:s jättelika stimulanspaket på väg att bryta ihop. Både långtidsbudgeten och den 750 miljarder euro tunga coronafonden hänger på en skör tråd, efter att Polen och Ungern blockerat hela processen. Paketet snördes ihop vid ett maratontoppmöte i somras. Invändningar, bland annat från Sverige, fanns mot kollektiv skuldsättning och tonvikten på bidrag i stället för lån. Så här ser spelbordet ut. EU kan inte bara titta på när striden börjar rasa.


Nästan alla har varit överens om att koppla utbetalningar från fonden till villkor om att upprätthålla rättsstatliga principer och demokratiska värderingar. EU-parlamentet har månat extra om detta, som egentligen är så självklart att det inte skulle behövas diskuteras.. Dessvärre finns det två skäl att göra det: Polen och Ungern. Deras nationalkonservativa regeringar har under lång tid angripit rättsväsendets oberoende, mediernas frihet och andra demokratiska grundbultar. EU har prövat alla tillgängliga metoder men misslyckats med att bryta den här utvecklingen.


Coronabidragen skulle ha varit värda runt 3 % av Ungerns och Polens BNP. Alla gillar "gratispengar", även antiliberala politiker som Jaroslaw Kaczynski och Viktor Orbán. Förhoppningen i Bryssel var att de skulle svälja förtreten och inte konstra. Nu har de i stället lagt i nationella veton som stoppar både budget och fond. Även om det inte sägs i högtidstalen vet alla att klausulerna om rättsstat gäller Polen och Ungern. Det var också naivt att tro att de båda regeringscheferna bluffade. De har trots allt ägnat sig åt att undergräva domstolarna just för  att cementera sitt grepp om makten.


Utvägen är svårfunnen. EU har länge sopat problemet under mattan. Uppfinningsrika jurister torde dock kunna hitta sätt  att låta den gamla EU-budgeten löpa och lägga coronafonden i en egen påse som Ungern och Polen inte har tillgång till.

Det kräver tid som redan är knapp och riskerar att vidga sprickorna inom EU. Men därmed skulle unionen slå fast att vissa demokratiska värden är okränkbara, och visa Polens och Ungerns medborgare hur livsnödvändig rättsstaten är. Och att de bör ha det i åtanke när de röstar nästa gång.


Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar