TYSKA VALET 26 SEPTEMBER
Det tyska valet tycks bli en riktig nagelbitare för tyskarna. CDU/CSU och SPD ligger i stort sett lika i opinionsundersökningarna en vecka före valet. Så här ser det ut:
CDU/CSU 22-25 %
SPD 22-25 %
De Gröna 17 %
FDP 13 %
Die Linke 7 %
AFD 11 %
Kampen står alltså främst mellan Armin Laschet i CDU och Olaf Schulz i SPD. Schulz torde ha en liten fördel i att han varit Merkels kronprins i många år.
OM BIDRAG
SVT gav för några veckor sedan ett exempel på det svenska bidragssystemet som fick många att höja på ögonbrynen.
En somalisk kvinna med barn, hur många och detaljer i övrigt är inte kända. Enligt SVT kunde kvinnan kvittera ut 30 000 kronor månadsvis efter skatt, alltså betydligt mera än vad en svensk medelinkomsttagare kan påräkna i plånboken. Dessutom kunde hon fritt få välja bostadsort med bibehållna bidrag. Det uteslöts heller inte att hon kunde få hit någon nära släkting på sikt.
Skulle inte någon klok och energisk människa kunna ta som sin uppgift att titta närmare på vårt bidragssystem i samverkan med någon dagstidning. Politikerna tycks varken våga eller kunna så här nära inpå valet.
ANTIPLUGGKULTUR
Hur kommer det sig att så många svenska pojkar i skolåldern tycks lida av någon sorts "antipluggkultur"? I de flesta klasser vimlar det av "duktiga tjejer", men de duktiga pojkarna är sällsynta. Att kallas "plugghäst" bland killar är förnedrande. Kan det möjligen vara så att pojkar helt enkelt inte vågar misslyckas. Att inte vara bäst kan kanske skada deras begynnande manlighet?
Skall det vara omöjligt att lära pojkar att i de flesta sammanhang i livet gäller det i första hand att försöka göra sitt bästa, det är inte nödvändigt att vara bäst. Om man gör så gott man kan måste man också vara nöjd med vad man åstadkommit. Den livsvisdomen bör föräldrar inpränta i sina barn.
ARBETSLÖSHETEN
Den svenska långtidsarbetslösheten sägs vara rekordhög, samtidigt som man inom många branscher ropar efter arbetskraft. Hur kan detta komma sig?
Svaret förefaller lätt att ge, flera människor måste ut och jobba. Varför har då detta inte skett?
Sannolikt beror det på tre missförhållanden:
¤ Byråkratin. Att anställa en människa är svårt, tar tid och kostar pengar. Det är svårt att tränga sig igenom den byråkratiska djungel som statsmakterna satt upp.
¤ Arbetsgivaravgiften är ett mycket stort hinder.
Den är för personer födda 1951-1990 31,42 %
1938- 1950 16,36 %
1998-2002 19,75 %
¤ LO:s lönepolicy. Alla löner skall vara avtalsenliga.
Bland annat anges att avtalets lägsta lön för vuxna skall ligga på lägst 75 % av medelnivån för arbetare. Lägstalönerna bör i genomsnitt öka procentuellt mer än medellönen.
Vilken arbetsgivare kan eller vill anställa någon med utgångspunkt i ovanstående premisser?
MORAL OCH ETIK
Inget av de svenska riksdagspartierna talar längre om moral- och etikfrågor, inte ens KD.
Senast man hörde talas om dessa frågor var för flera decennier sedan då Ny Demokrati med Ian och Bert var i farten som värst. Gärna med utgångspunkt i vår kyrkas tio budord, borde dagens ungdom få lära sig vad moral och etik handlar om. Dessvärre får numera inte så många lära sig detta hemifrån, och dagens skola tycks blunda för dessa oerhört viktiga samlevnadsfrågor.
Som vanligt uppmanas vår läsekrets inkomma med bidrag till vår anslagstavla. Någon sista dag för bidrag existerar inte, skriv när det passar. Allt behöver inte vara kritik, det går bra med beröm också.
Redaktionen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar