lördag 18 september 2021

TALIBANERNA BEHÖVER MILJÖPARTIET



 MILJÖPARTIET ÄR TALIBANERNAS BÄSTA VÄN
Den nya talibanregimen i Afganistan sitter bokstavligen på en guldgruva. Bara i Ghazni, en av landets 14 provinser, beräknas det finnas guld- och kopparfyndigheter för hundratals miljarder kronor.
Men det är inte bara guld som glimmar. Afganistan kan bli ett nytt Saudiarabien, för där finns litium, skrev amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i en intern promemoria redan 2010. Amerikanska geologer uppskattade då att de utvinningsbara metall- och mineraltillgångarna i Afganistan var värda tusen miljarder dollar.
Sedan dess har efterfrågan på alltifrån smarta telefoner till elbilar fått metallpriserna att rusa i höjden. Talibanernas underjordiska skattkista kan i dag vara värd 1000 miljarder dollar.


Man behöver inte fundera länge över varför Kinas ambassad stannade i Kabul när västvärldens diplomater flydde hals över huvud. Den kinesiska staten vill  mer än gärna styra upp den afganska gruvindustrin som är grovt underutvecklad. Dels för att tjäna pengar nu och i framtiden, men också för att Afganistan skall dra tillbaka sitt stöd till muslimska grupper i kinesiska Xinjangprovinsen. Och, inte att förglömma, Kina vill stärka sitt geopolitiska grepp om resten av världen.

EU-kommissionen har under lång tid varnat för att EU:s medlemsländer lämnat sin framtid i kinesiska händer. Trots att Europa konsumerar ungefär en fjärdedel av världens råvaror, producerar vi själva bara omkring 3 % . EU:s behov väntas öka med flera hundra procent de närmaste åren. I dagsläget dominerar Kina den marknaden så att kommunistregimen kan styra andra länders försvarsförmåga - för utan tillräcklig export av jordartsmetaller från Kina går det varken att bygga stridsflygplan, luftvärnsrobotar eller drönare i andra delar av världen.

Och detta helt i onödan, eftersom Europa har enorma egna tillgångar, inte minst i Sverige. Hälften av dessa metaller och mineraler som EU klassar som kritiska finns i den svenska berggrunden. Och de behöver utvinnas om inte den europeiska industrin och klimatomställningen skall styras ifrån Peking.

Men i Sverige har vi ett så kallat grönt regeringsparti som prioriterar svampar och skalbaggar fore försörjningstrygghet och europeisk säkerhet. De motsätter sig varje försök att reformera den miljölagstiftning som är på väg att kväva svensk gruvindustri och industrins alla klimatambitioner i stort. De kastar hellre in Sverige i konflikter, det kan gälla cement eller el, än att ta ta itu med målkonflikterna. Det tycks inte beröra dem att den framväxande svenska batteriindustrin nu blir beroende av kongolesiska barnarbetare för att få tag på dessa metaller. Så länge miljöpartiet har regeringsinflytande blir de svenska metallerna kvar i jorden. 
Men för talibanregimen finns det goda möjligheter att utan besvär berika sig på det frikostiga bistånd från de svenska skattebetalarna som de svenska miljöfundamentalisterna tillhandahåller. Detta är en politisk galenskap som trotsar all  beskrivning.

Underlag från Peter Wennblad har tillhandahållits genom Toröredaktionens försorg.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar