torsdag 23 september 2021

SVERIGE OCH ISRAEL



 Tidningen Världen i dag intervjuade Israels avgående ambassadör Ilan Ben-Dov för en tid sedan. Han beklagade "det stora svenska strategiska misstaget, att erkänna Palestina". Israel är en liten ö av demokrati i en region av diktaturer och auktoritära regimer i Mellanöstern och att man kunde förvänta sig större politisk solidaritet från den svenska regeringens sida, sade han bland annat.
Vi är nog många i Sverige som anser att Sveriges erkännande av Palestina var en djupt tragikomisk politisk felbedömning som gjordes med Margot Wallström som utrikesminister.
Vad var det hon erkände? Det fanns inte och finns inte än i dag någon palestinsk stat med erkända gränser, fast befolkning, statsledning, rättsväsende, ett poliväsende, militära resurser, ett språk och ett kulturarv mm att erkänna. Landet är fortfarande en pappersprodukt, tillverkad av förre PLO-ledaren Yasser Arafat. Minns ni honom?


De svenska biståndsmiljonerna  hamnar sålunda i fickorna på de självutnämnda ledarna för Palestina, ett land som inte finns, med Mahmoud Abbas som störste mottagare av de svenska skattepengarna.
H C Andersens saga om "Kejsarens nya kläder" passar utmärkt i sammanhanget.

Vår tidigare utrikesminister Margot Wallsröm gjorde vad hon kunde för att försämra våra relationer med Israel. Efter interfadan och när tillfälle gavs fördömde hon Israels agerande med hårdast tänkbara ord.

                             Margot Wallström och vännen Mahammoud Abbas

De ideliga palestinska attackerna mot Israel noterade hon knappast. Det gick så långt i hennes fördömanden av Israel att hon underförstått beskyllde Israel för "utomrättsliga avrättningar". Då var måttet rågat för Israel och hon får inreseförbud till landet. Detta blev en politisk skandal av högsta dignitet, som den socialdemokratiska regeringen gjorde allt för att försöka tysta ner. 
Vår nya utrikesminister Ann Linde har naturligtvis fått ärva den konflikt som företrädaren hade skapat.
Efter 7 års tystnad ringer hon så upp sin kollega i Israel  Yair Lapid. Hon passar på att ringa på "försoningens dag", 15 september som är inledningen på israelernas Yom Kippur.


Syftet med samtalet var naturligtvis att föröka få till stånd en islossning mellan våra länder. Men det fanns också en annan anledning till samtalet. Om några veckor står Sverige som värd för ett högprioriterat möte i Malmö om förintelsen och om bekämpande av antisemitism. I det sammanhanget skall det svenska "Förintelsemuséet" invigas i Malmö. Mötet går av stapeln 13 oktober och inbjudna är regeringschefer för 50 länder.
Sverige tillträder som ordförandeland i det som kommer att kallas "International Holocaust Rememberance Alliance (IARA). Det är naturligtvis av avgörande betydelse att Israel deltar i mötet och vid invigningen av muséet.


Efter samtalet med Ann Linde kungjorde Yair Lapid (bilden) islossningen i sociala medier på måndagen. På Twitter säger han att samtalet symboliserar en omstart av relationerna på den här nivån. Han uppskattade Ann Lindes uttalande angående Sveriges starka och fasta engagemang för Israels säkerhet och att hon under samtalet erkände Israel som det judiska folkets hemland.
Enligt Ann Linde hade hon ett mycket bra samtal med sin israeliska kollega. Båda underströk att vänskap och samarbete måste gå hand i hand med respekt för den andres övertygelser och olikheter. Hon upprepade de mångåriga synpunkterna från svensk sida och från EU om en tvåstatslösning som grund för fred i Mellanöstern.

Underlag; Världen i dag
















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar