fredag 10 september 2021

TERRORISTERNA MISSLYCKAS



 TERRORISTERNAS KRIG MOT VÄST HAR MISSLYCKATS
Terroristerna, som slog till mot USA för 20 år sedan, väckte uppmärksamhet världen över och de dödade många människor, men de förlorade. Attentatsmännen i Paris år 2015, som nu ställs inför rätta, förlorade. Väst har inte blivit den värld av skräck som de hade hoppats på. Effekten har blivit den motsatta, vi har i stället blivit än mer stärkta i tron på våra grundläggande värden.
"Det öppna samhället har klarat provet och skall göra så även i framtiden". Detta upprepar vi varje gång någon använder bomber, automatgevär, bilar och till och med flygplan för att sprida död och fasa i våra städer. Och varenda gång har vi haft rätt.

Demokratin har inte låtit sig krossas av terrorn. Som kontrast mot de islamistiska galenskaperna framstår vår livsform som än mer ovärderlig. En afgansk mulla framträdde i TV i går och deklarerade att kvinnans plats är i hemmet, afganska flickor behöver inte gå i skolor och studera för denna uppgift. Mullan hävdar att detta är den rätta tolkningen av Koranen, islams heliga skrift.


Om målet för attackerna är att få västvärlden att vända sig mot islam och muslimer som kollektiv har även det slagit fel. Man kan visserligen säga att terroristerna ger god draghjälp åt de islamhatare som ofta gör sig hörda i debatterna. Men den stora majoriteten i väst klarar bra balansgången att skilja vanliga muslimer från islamister, jihadister, salafister och allt vad dessa grupper kallas för.
Om något har terroristerna lyckats få västvärlden att bli mer skeptisk till och vaksam mot just deras totalitära tolkning av religionen.
Om det tidigare fanns någon sorts försiktig ovilja -  förklädd till tolerans och hänsyn - att kritisera våldsamma och odemokratiska yttringar av islam, så har denna ovilja minskat. Och detta är ju dåliga nyheter för de auktoritära mullorna.


Samma sak gäller för högerextrema terrorister som Anders Behring Breivik. Mer än något lyckades han öka omvärldens avsky för högerextremister.

Om den västerländska demokratin är hotad i dag är det inte av jihadister eller högerextremister, de har ju försökt men misslyckats, utan av den desinformationskrigföring som ständigt tycks pågå, där Putin och hans lakejer i Moskva håller i trådarna och där syftet främst är att skapa splittring och oro i väst.

Om det västerländska samhället har blivit mindre öppet och rörligt beror det verkligen inte på terrorism. Det har visat sig bero på ett litet virus som kan slå hårdare än terrorkrigare, propagandavideor, bomber och brottslighet. Kampen mot detta virus pågår. Segern är inte vunnen än, men vi har det läget under kontroll och är nu bättre förberedda om vi skulle drabbas av något liknande igen. Lika framgångsrika har vi inte varit i kampen mot hotande klimatförändringar. Men vi har kommit en bra bit på väg där också.


Underlag: bland annat från Erik Helmersson, ledarskribent DN.











        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar