tisdag 21 september 2021

KUNGENS REKORD


Den kvinnliga delen av bloggredaktionen fick för en tid sedan en prenumeration på veckotidningen "Svensk Damtidning" i present. I ett av de senaste numren ägnas särskild uppmärksamhet åt kungens rekord i "kvarsittning". Detta kommenteras i tidningen av "Hovskribenten" Herman Lindqvist med rubriken: "Kung Carl Gustaf slår nytt rekord".

Den 19 september i år, 1973, var det exakt 48 år sedan den unge kungen Carl XVI Gustaf stod intill Silvertronen i Rikssalen på Stockholms slott. Bakom honom stod hela hovet i sorgklädsel. Karl XI:s drabanter stampade in i Rikssalen med dragna värjor och guldglänsande harnesk.


Nedanför tronen stod statsminister Olof Palme i frack. Alla som såg det hela i TV minns hur den tjugosjuårige kungen läste sitt trontal på stockholmska.
Det var dramatiska dygn med landssorg. Lördagen den 15 september hade farfar Gustaf VI Adolf avlidit på Sofiero, nästan nittioett år gammal.

Från vänster: Gustaf VI Adolf, död 1973, Prins Gustaf Adolf, kungens far, död i flygolycka 1947, Gustaf V, död 1950 och i korgen blivande kung Carl XVI Gustaf, född 1946.

Nästa dag var det ordinarie riksdagsval med flaggorna på halv stång och dämpad musik på radion. Samtidigt som väljarna gick till vallokalerna, kördes den avlidne kungens kista i en lång svart bilkaravan genom landet upp till Stockholm. Tre dagar senare svor den nye kungen sin trohetsed i Rikssalen och han meddelade att hans valspråk skulle vara:  "För Sverige i tiden", ett valspråk som han kommit på själv ett par dagar innan.


I riksdagsvalet fick regeringen och oppositionen lika många mandat, 175, det blev den så kallade "lotteririksdagen". Man beslöt senare att ändra antalet riksdagsledamöter från 350 till 349. Palme satt kvar.

Carl XVI Gustaf var Europas yngste kung. Han var omskakad efter vad han själv berättat, inte alls förberedd på den tunga kungarollen. Han berättade också att hans systrar hjälpt honom öva på talet dagen innan.
Detta var för exakt 48 år sedan. För varje år sätter han nytt rekord i den svenska regentlängden. Under de över tusen år vi haft monarki i Sverige har ingen svensk kung suttit lika länge på tronen. Om två år blir det femtio och det skall firas. Man har redan börjat med förberedelserna.
I Europa är det bara drottning Elizabeth som regerat längre än Carl Gustaf, 69 år. Världsrekordet hölls av Thailands förre kung, Bhumibol, som då han avled 2016 hade regerat i 70 år.

Underlag: Herman Lindqvist





















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar