onsdag 22 september 2021

FLAGGDAGARNA


 I denna blogg har vi tidigare vid flera tillfällen föreslagit förändringar av antalet allmänna flaggdagar. Sannolikt helt utan draghjälp från oss har nu en parlamentarisk utredning bestående av förre försvarsministern Karin Enström, talman Andreas Norlén och försvarsutredaren Björn von Sydow(S) kommit fram till ett förslag som de lämnat till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson(S). Glädjande nog sammanfaller förslaget i allt väsentligt med det förslag vi lade för något år sedan. Vi bugar oss i all ödmjukhet. Vi hade nog önskat att Gustav II Adolf hade ersatts av Carl X Gustav.

                                    Andreas Norlén och Björn von Sydow

"En modern lösning på olika problem", så beskriver Björn von Sydow utredningen, som förutom flaggdagarna har gällt det offentliga belöningssystemet och anslaget till hovet. 

I dag har Sverige 18 allmänna flaggdagar, inklusive valdagen som infaller vart fjärde år. Sex av dem har anknytning till vår nuvarande kungafamilj. Men utredningen föreslår att antalet kungliga flaggdagar på sikt skall minskas till två.
-  Vi föreslå att flaggdagarna vid namnsdagar kan tas bort vid nästa tronskifte. Flaggdagar måste ha någon form av folklig anknytning och det har inte namnsdagar längre.


Dessutom föreslås att flaggdagarna för regentens gemål tas bort. Kungliga flaggdagar ska i framtiden endast vara ägnade åt statschefen, det vill säga kungen, och tronföljaren. Även den här ändringen sker vid nästa tronskifte.
Däremot tillkommer en allmän flaggdag på valdagen till EU-parlamentet från och med den första januari 2023. EU-val infaller vart femte år.

Underlag: TT












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar