måndag 29 november 2021

INTERPOL




 INTERPOL ÄR KIDNAPPAT AV SKURKAR OCH BANDITER

Som värd för nästa års fotbolls-VM får Qatar uppmärksamhet som den diktaturstat som landet är, ett land utan fungerande   rättsordning, ett land där man misshandlar gästarbetarna som byggt arenorna där V M skall spelas.

Grannlandet Förenade Arabemiraten klarar sig ofta undan kritik men är inte ett dugg bättre. Just därifrån kommer den nyvalde ordföranden för Interpol, den internationella polisorganisationen med 190 medlemsländer.
Interpol kan tyckas vara ett bra globalt samarbete i en tid när den organiserade brottsligh0eten inte känner några gränser.

Ahmed Naser Al-Raisis upphöjelse avslöjar i stället en obehaglig relation till skurkstater. Han är alltså polischef i ett land utan yttrandefrihet och oberoende domstolar där regimkritiker förföljs och torteras.

Det ursprungliga Interpol bildades 1923, kapades av Nazi-Tyskland och fick restaureras efter andra världskriget. Hollywood har ibland låtit Interpol spela världens FBI, men några agenter på fältet finns inte. Poängen är i huvudsak informationsutbyte mellan nationella poliskårer.

Efter attentatet i USA 2001 skymtade en ny roll. Terrorister kunde ju finnas överallt. Antalet internationella efterlysningar exploderade. Dessvärre såg despoter och deras säkerhetstjänster också chansen att fånga i oppositionella som befann sig i exil. Kina och Ryssland är värst i klassen, tätt följda av Turkiet. Men Iran, Rwanda och givetvis också Förenade Arabemiraten missbrukar också Interpol, enligt människorättsorganisationer.
Det finns 66 000 efterlysningar, varav bara en tiondel offentliga, i Interpols databank.
Ordföranden sköter inte Interpols dagliga verksamhet, men har rimligen synpunkter.
Vid förra valet såg USA och EU till att det inte blev en rysk säkerhetsofficer. Nu hörs inga protester mot Ahmed Naser Al-Raisis, rövarna och banditerna firar!

Underlag: Gunnar Jonsson,  ledarskribent DN.                                                                                           






































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar