Det finns olika sätt att hantera anklagelser om sexuella övergrepp. Sanningshalten kan utredas. Ibland kan en skyldig ställas till svars. Kommunistdiktaturen Kina har en annan metod, att tysta och låsa in den utsatta kvinnan.
Tennisstjärnan Peng Shuai har inte ens kritiserat regimen.
Däremot berättade hon på sociala medier hur en 40 år äldre partiboss förgripit sig på henne. Inom en halvtimme hade censuren raderat ut allt. Hon själv försvann i ett par veckor, ända till statliga medier började prångla ut uppenbart förfalskade mejl och klipp som påstods visa hur pigg och fri hon är.
Samma tyranner som fängslar sina egna idrottare råkar nu stå som värd för vinter-OS, som öppnar i Peking 4 februari. Internationella olympiska kommittén, IOK, borde rimligen ha synpunkter på det här. Men icke.
I stället lät den tyske IOK-basen Thomas Bach låna ut sig till det kinesiska propagandamaskineriet. Han säger sig ha haft ett videosamtal med Peng Shuai, som "har det bra" men just nu föredrar att spendera tiden med "vänner och familj". IOK ställer inga frågor och har inga övriga kommentarer till affären.
Kontrasten är skriande till hur kvinnornas tennisförbund WTA har agerat. Ordföranden Steve Simon har envist krävt svar på vad som hänt, och antyder att organisationen kan komma att sluta arrangera turneringar i Kina. Till skillnad från Bach har han självfallet inte tillåtits tala med Peng Shuai.
Den styrande kommunistregimen skyr inga medel. Den svenske bokförläggaren Gui Minhai kidnappades utomlands, tvingades "bekänna" i TV och har nu varit frihetsberövad i sex år.
Förtryckarregimen begår dagligen ännu värre brott, i Tibet och i Hongkong. I Xinjiang har minst en miljon muslimska uigurer satts i interneringsläger, alltmedan deras kultur håller på att förgöras. USA:s president Joe Biden har kallat det ett folkmord.
I detta land skall alltså vinter-OS avgöras inom kort. IOK pratar uppenbarligen helst om snötillgången. Peng Shuai får inte störa festen.
Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar