Den helige Martin av Tours (ca 316-397) eller "Mårten biskop" som han kallades i gamla svenska almanackor, var ett av medeltidens populäraste helgon. Enligt legenden kom han till frankernas rike som romersk soldat. När han en gång fick se en halvnaken tiggare greps han av medlidande och delade med sitt svärd sin mantel i två delar och gav den ena åt tiggaren.
Natten därpå uppenbarade sig Kristus för honom iförd den halva manteln, vilket fick Martin att låta döpa sig. Legenden återges på många medeltida kalkmålningar, även i svenska kyrkor.
Den helige Martins dag firades under medeltiden med en av kyrkoårets största fester.
Tidpunkten sammanföll med den tid då det första vinet avsmakades i södra Europa, vilket ledde till att Martin blev vinodlarnas skyddspatron. Även gåsslakten ägde rum vid denna tid, och en gåsstek blev snart den traditionella rätten vid Sankt Martins fest, inte bara i Frankrike utan även längre norrut i Europa. På 1100-talet började gåsen dyka upp som Martins helgonattribut, och en legend uppstod som förklarade sambandet.
Enligt legenden var Sankt Martin så blyg att han gömde sig i en gåsastia när man ville göra honom till biskop i Tours. Men han röjdes av gässens kacklande och han valdes till biskop. Därför äter man nu gås som symbolisk hämnd.
Mårtensfirande med gåsstek var vanligt i högreståndskretsar i hela Sverige under 1700- och 1800-talet. Under senare år har traditionen främst bevarats i Skåne, där stekt gås med svartsoppa är en landskapsrätt.
Gås äts i dag bland annat i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Polen och i de baltiska länderna.
Namnet Mårten är i dag främst bevarat i Skåne och Jämtland. Vid millennieskiftet bar ca 6 000 svenskar namnet.
Underlag: Wikipedia och Bengt af Klintebergs "Namnen i almanackan".
Plötsligt har ni gett mitt Mårten Gås firande en ny dimension. Hade ingen aning om denne Herr helgon Mårten. Trodde bara jag firade själva Gåsen.
SvaraRaderaDock byter jag alltid ut gåsen mot en gårdskyckling, men med rödkål och äpplemos förstås.
Pojknamnet Mårten är fint och kunde gott större användning..
Tack och ha det bra i Sherwoodskogen Robin och Marion. Hälsning Ingrid